„Do této chvíle nemáme v regionu Kolínska žádný případ utonutí,“ potvrdila policejní mluvčí Martina Fejfarová. Mezi takové roky patří z posledních let třeba sezony 2014 a 2008. Naopak černě ve statistikách vyčnívá rok 2012, kdy bylo na Kolínsku celkem pět utonulých, v roce 2015 to byli čtyři.

Z letních měsíců jiných let lze vzpomenout například rok 2010, kdy v polovině července po dlouhém pátrání našli policisté na hranici okresu, v řece Cidlině mezi Končicemi a Zbraní, tělo osmadvacetiletého vodáka. Tehdy dva bratři ve věku 28 a 30 let sjížděli jeden z jezů v Chlumci, když se jejich gumový člun převrátil. Jednoho z vodáků se policistům a hasičům podařilo z mírně rozvodněné řeky zachránit, druhý ovšem ve vodě zůstal.

Pátrání po pohřešovaných chlapcích
Potápěči vyzvedli těla pohřešovaných hochů

Nešťastně skončil i případ o rok dříve. Marně se tehdy záchranná služba snažila resuscitovat osmapadesátiletého muže, který byl nalezen utonulý v Labi v Rybářské ulici v Kolíně. Ještě rok před tím lékaři už nedokázali pomoci dvaačtyřicetiletému muži, kterého vytáhli z rybníku Peklo v Kolíně. Voda a srpen 2007 přinesly smrt muži, jehož bezvládné tělo objevil náhodný svědek pod molem u půjčovny loděk nedaleko lávky naproti Kmochovu ostrovu.

Letošní léto na Kolínsku je zatím klidné. Bohužel v okolních okresech to tak není. Na začátku srpna utonuli v Sázavě u Soběšína na Kutnohorsku dva chlapci, kteří se rozhodli jít do řeky koupat o půlnoci. V ten samý tragický víkend si Sázava vzala ještě dva životy – muže a ženu – jen o několik kilometrů dále na Benešovsku.

Vozidlo rendez-vous. Ilustrační foto.
Jeli zachraňovat, málem potřebovali sami záchranu

U vody je tak vždy třeba obezřetnosti. „Pokud někdo není zdatný plavec, neměl by riskovat a pouštět se do větších výkonů. Svůj velký vliv může mít během letních radovánek u vody také požití alkoholu,“ upozornila Martina Fejfarová.

Zdravotníci pak připomínají, že nebezpečím jsou nejen veřejné vodní plochy, tedy koupaliště a rybníky, ale i ty soukromé – domácí bazény a jezírka, a to zejména pro děti. „Těm může být nebezpečná i nepříliš hluboká voda. A jde jen o pár vteřin, kdy je dospělí nechají bez dozoru,“ podotkla mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová.