Ne všechny výjezdy přitom mají tak příznivý konec jako nedělní akce na Orlíku, o níž informoval tým Záchranné služby Asociace samaritánů ČR Praha-západ.

Samaritáni mají na Orlíku letní stanoviště se člunem, stejně jako Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje zase na Slapech. Na obou přehradních nádržích také působí Vodní záchranná služba Českého červeného kříže, jejíž členové drží služby jako dobrovolníci. Netají se nicméně obavami, že kvůli masivnímu zdražování úplně všeho včetně pohonných hmot a energií by toto léto mohlo být jejich poslední sezonou s tradičním zajišťováním prázdninových služeb vodních záchranářů.

Lidé na koupališti. Ilustrační snímek
Do Česka se vrátí tropy. Teploty budou atakovat i 36 stupňů

V konečném důsledku vlastně spíš úsměvná nehoda se na břehu orlické nádrže přihodila v neděli 17. července, kdy byli samaritáni přivoláni k úrazu dítěte do kempu Radava v jihočeské části přehrady. Posádka člunu, který na místo zásahu dorazil deset minut od přijetí výzvy, spolupracovala s vodními záchranáři při ošetřování desetiletého chlapce, jenž při chytání ryb „ulovil“ sám sebe: háček se mu zasekl do nohy. Nakonec nebylo tak zle: po jeho vyjmutí a ošetření rány mohl být chlapec ponechán v péči rodičů.

Záchranáři nicméně varují: ne každou z nemilých příhod, k nimž jsou u vody voláni, se podaří vyřešit na místě; objevují se i závažnější případy. S očekávaným příchodem dnů s teplotami nad nad tropickou třicítkou, kdy se k vodě hrne kdekdo, se očekává navýšení počtu výjezdů záchranářů. Zkušenost ukazuje, že v takovýchto dnech se poměrně často opakují alergické reakce, úrazy, kolapsové stavy, úpaly a úžehy.

Aby se z rekreanta nestal pacient, je tedy mimo jiné radno dostatečně pít, v horku to nepřehánět s pobytem na slunci a nezapomínat na pokrývku hlavy. A chránit se také nepřepínáním sil jak při sportu, tak třeba i při práci na chatě. Stejně jako zachovávat opatrnost při vstupu do vody – ať už proto, že je člověk uhřátý, nebo se vydává koupat na neznámé místo.

Očkování proti koronaviru. Ilustrační foto
V Česku začalo přeočkování čtvrtou dávkou proti covidu pro starší 18 let

Hrst rad speciálně v souvislosti s alergickými reakcemi po bodnutí včelou, sršněm nebo vosou nabízejí krajští záchranáři. S tím, že za první dva týdny prázdnin pomáhali u deseti takovýchto případů; loni ve stejném období měli jediný.

Jestliže se po útoku hmyzu objeví na těle červené skvrny, postiženému se hůř dýchá nebo má pocit „knedlíku v krku“, je na místě volat na linku 155, podat léky na alergii (a případně použít adrenalinové pero) – a v případě bodnutí do úst je dobré cucat kostky ledu. Ideální je ochladit místo vpichu i jinde na těle a použít mast s obsahem antihistaminik; volně ji lze koupit v lékárně. Záchranáři však současně připomínají, že lokální otok není důvod ke znepokojení: taková reakce je normální.