To bylo na rybníku Jureček v okrajové části města Radošovice, k němuž byli přivoláni deset minut před 19. hodinou. A první zprávy nezněly dobře: při plavání zmizel pod hladinou muž, kterého se svědkům nedaří najít. Naštěstí se akce na jeho záchranu rozběhla velmi rychle: s voláním na tísňovou linku lidé na břehu neotáleli – a první jednotka hasičů byla na místě za pět minut.

„Čtyři příslušníci okamžitě zahájili průzkum vodní hladiny,“ připomněl Jaroslav Gabriel z centrály středočeských hasičů. Ten také uvedl, že operační důstojník vyslal k Jurečku nejen profesionály z Říčan a jednotku tamějších dobrovolných hasičů, ale povolal rovněž hasiče z pražských Modřan. Na této stanici sídlí i potápěči, kteří zasahují na vodě nejen v hlavním městě, ale i po středních Čechách. Na místo podle Gabrielových slov spěchali i policisté a záchranáři.

Ilustrační fotografie.
Muže z ostrahy obchodu napadl zákazník. Musel do nemocnice

Právě zdravotníci měli záhy napilno, zatímco zásah žabích mužů nebyl naštěstí potřebný. Tělo hasiči pod vodou objevili už po třech minutách pátrání. Následoval rychlý transport na břeh a resuscitace. „Oživování bylo po několika minutách úspěšné, pacient byl naložen do sanitního vozu a odvezen k další péči do nemocnice,“ připomněl Gabriel.

Rovnou od Jurečku se profesionální jednotka přesouvala z okrajové části na severovýchodě Říčan na jih: do vesnice Jažlovice, odkud v půl osmé večer přišlo tísňové volání ze Zděbradské ulice. Při odklízení následků přívalových srážek tam zapadl do bahna pásový mininakladač, jemuž zhasl motor a už nešel nastartovat – načež se řidič nemohl dostat z kabiny. I zde byli hasiči poměrně rychle hotovi; během půlhodinky. V tomto případě pomohla ztroskotanému stroji síla techniky. „Hasiči na místo povolali vyprošťovací automobil; pomocí jeho lanového navijáku nakladač z bláta během několika minut vytáhli a řidiče z kabiny vysvobodili,“ konstatoval Gabriel. S tím, že nikdo nebyl zraněn.