„Na místo jsme vyslali dvě posádky plus vrtulník,“ popsala mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová.

„Pacient utrpěl středně těžká zranění, jednalo se například o otevřenou zlomeninu stehenní kosti a zápěstí, zasahující lékař měl podezření také na otřes mozku. Po poskytnutí nezbytná péče byl muž letecky transportován do Ústřední vojenské nemocnice Střešovice,“ upřesnila mluvčí. Podle svědků pádu byl čtyřiatřicetiletý pacient po celou dobu při vědomí.

Traktoriáda v Lipci 2017
Traktoriáda v Lipci přilákala kolem 600 diváků

Okolnosti neštěstí vyšetřuje policie. „Parašutista při přistání zavadil o koruny stromů, spadl zhruba z 15 metrů. Příčiny události jsou nyní předmětem šetření,“ uvedla policejní mluvčí Martina Fejfarová.

„Podle mě se jednalo o nešťastnou náhodu. Skákalo jich asi pět, jeden zachytil za špičky bříz. Jestli to byl poryv větru nebo neodhadl výšku, netuším,“ popsal Jan Uher, starosta obce Bečváry, která se na dětském dnu podílela finančně, organizátorsky byl pod taktovkou místního spolku Pohoda.

Podle očitých svědků to vypadalo, že parašutista hodlá opakovat tytéž úkony jako kolega před ním, nakonec ale zachytil o strom a dopadl na břicho. Dostalo se mu ihned pomoci, mezi spoluorganizátory byl totiž lékař z mysliveckého sdružení Drahobudice, dětského dne se účastnili i kolínští a kouřimští policisté, kteří přispěchali poskytnout první pomoc.

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček ve zkušebním centru VUZ.
Předseda Poslanecké sněmovny navštívil zkušební okruh