Šok zažili lidé, shromáždění na právě začínajícím mítinku ČSSD na Palackého náměstí v Kutné Hoře. Zcela nečekaně do nich zezadu najel vůz, naložený zbrusu novými osobními auty, která byla přistavena k prohlédnutí jako doprovodný program kampaně ČSSD.

Jak potvrdila i mluvčí Zdravotnické záchranné služby Tereza Janečková, výsledkem jsou možná překvapivě"jen"tři zranění. Podle očitých svědků byli zranění při vědomí. "Asi jim přejeli nohy," komentovala událost jedna z přihlížejících.

Příčinunešťastné událostise zatím nepodařilo zcela objasnit."Naložené osobní auto zvedlo náklaďáku zadek a ten se následně rozjel," popsal muž, který se na místě nacházel.

Že vozidlo bylo součástí předvolební kampaně, potvrdila mluvčí kutnohorské policie Vendulka Hanzlová.Údaje o počtu zraněných se však mírně rozcházely. „Auto bylo zaparkované u pravého okraje silnice. Z nezjištěných příčin se rozjelo a narazilo do dvou lidí. Ti utrpěli středně těžké a lehké zranění,“ řekla Hanzlová. Zranění byli převezeni k ošetření do zdravotnických zařízení.

Mítink byl zrušen

Mítink byl v důsledku události zrušen, lidé tak přijdou o vystoupení středočeského lídra Milana Urbana, ale také populární formace Maxim Turbolenc. Potvrdila to Dagmar Čížková z pořádající agenturyGO Agency. Jak dále uvedla, oba zranění patřili k organizátorskému týmu. Automobil, který byl příčinou kolize, podle Čížkové pořádající agentuře nepatřil. Součástí mítinku však byl.

SLOUPEK: Příliš vysoká cena za guláš

Do pořadatelů předvolebního mítinku ČSSD najelo auto.

Je těch nehod na „oranžových“ mítincích nějak moc. Na vaječnou válku z loňska už se sice téměř zapomnělo, nedávno ale dostal „nakládačku“ místopředseda a jihočeský volební lídr sociálních demokratů, a teď nešťastná událost v Kutné Hoře, které se nevyhnula zranění …

Psát o tom, že se zde jednalo o součást předvolebního boje by nepochybně bylo nemístné a s ohledem na zraněné cynické. Každý soudný člověk ví, že v kutnohorské události samozřejmě žádný úmysl nebyl a že se jedná o nešťastnou náhodu.

Na druhou stranu podobně nemělo k absurdnosti daleko ani tvrzení sociálních demokratů, že vzpomínaný brněnský útok zpunktovala ODS.

Každá, i sebemenší událost se prostě stává záminkou k osočení soupeře. Ale o tom, že z volebních kampaní se vytratila kultura a že vítězí podrazy a „házení špíny“, se popsaly už stohy papíru, a nemá smysl v tom pokračovat.


To, že na mítincích můžete snadno přijít k úhoně, je ale věc jiná. A nemám na mysli jen újmu zdravotní. Jak už také „prosáklo“ do médií, poměrně snadno se vám na mítinku může stát, že budete zatčeni. A stačí k tomu málo – jen projevit nesouhlas s názorem, prezentovaným na podiu. Stalo se to třeba dvěma mladíkům v Pardubicích.

Co z toho plyne? Že na mítinky zkrátka není radno chodit! Uznejte sami – stojí ten předvolební guláš za to?

Ondřej Dvořák