Na dálničním kilometru 22,9 havaroval po půl osmé cisternový automobil převážející lehký topný olej. Přesné okolnosti smutné události zůstávají v šetření policie, nicméně základní fakta se zdají jasná: cisterna mířící od Prahy na Brno prorazila středová svodidla, přejela do protisměru, kde nejprve bočně narazila do zadní části návěsu projíždějícího kamionu a poté se čelně střetla s osobním autem. V něm zemřel řidič a vážné zranění utrpěla spolujezdkyně, kterou do nemocnice transportoval vrtulník. Šoféra cisterny, jež po nehodě skončila na boku, odvezli záchranáři k dalšímu ošetření sanitkou. Muži v kabině tahače nabouraného kamionu se nic nestalo.

Martina (blond) a Marika v RÚ Kladruby.
Ženy se po nehodě nevzdaly a bojovaly. A totéž radí také druhým

Z převrácené cisterny začal vytékat převážený náklad; únik se hasičům podařilo zastavit a topný olej byl posléze přečerpán do náhradní cisterny. Přesto se na dálnici dostalo několik tisíc litrů. Vytekla také nafta z proražené nádrže. „Únik na dálnici byl zasypán sorbentem, na vodoteč poblíž dálnice byly umístěny sorpční hady,“ připomněl Ladislav Holomčík z centrály Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje. „K rozhodnutí o způsobu řešení vzniklé havárie byli na místo přizváni zástupci odboru životního prostředí obce s rozšířenou působností Říčany i Povodí Vltavy,“ konstatoval. S tím, že hasiči na vhodných místech únik přehradili – a na závěrečnou likvidaci ropné havárie byla povolána specializovaná firma.

Ilustrační foto
Spadl ze skály, zavolal si záchranáře

Dálnice zůstala obousměrně uzavřena po celé dopoledne. Krátce před polednem byl ve směru na Brno uvolněn jeden jízdní pruh, půl druhé hodiny nato i druhý. Dvě hodiny po poledni pak policisté obnovili provoz alespoň v levém jízdním pruhu také ve směru na Prahu. V pravém pokračovaly práce na dekontaminaci zeminy v okolí dálnice nejenom po celý zbytek pátku, ale i během soboty; hotovo by podle policejních odhadů mělo být do desáté večer.
Ještě v době, kdy dálnice zůstávala uzavřena, pomohl řidičům uvízlým v kolonách jeřáb vyprošťovacího automobilu benešovských hasičů. Jeho posádka ve spolupráci s policisty a dálniční údržbou odstranila středové betonové bariéry, aby auta mohla přejet do protisměru – a pak sjet na objízdnou trasu.

U auta na střeše zasahovali hasiči.
U auta na střeše zasahovali hasiči
Aneta Langerová.
Stromy svobody vysadí Aneta Langerová při festivalu v Týnci