SNAD toho zase tolik na chlapy neprásknu, když prozradím, že si libují v extrémních chutích. Aspoň všichni chlapi, které jsem kdy potkal. Mám na mysli nesmyslně pálivé chilli papričky, absurdně silné domácí kořalky, neuvěřitelně syrové steaky a kafe, které směle přelézá hranici maximální možné koncentrace kofeinu.

Gepard může číhat prakticky všude

Třebaže obvykle se chlubím s tím, že rozumím všemu, nejsem si tetonkrát úplně jist, proč tomu tak je. Mám pro to ale antropologickou teorii: je docela možné, že chlapi takové chutě mají rádi z prehistorických dob, kdy si bylo všeho nutné užít maximálně a co nejrychleji. Za rohem totiž mohl číhat gepard, který je mohl rozsápat.

Extrémní chutě nejsou ale záležitostí jenom toho momentu, kdy je právě konzumujete a přísaháte, že to už příště neuděláte, protože vám před očima lítá váš dosavadní život.

Ba co více, kolem chilli papriček tak nějak pomalu vzniklo celé náboženství. Chlapi, od přírody kutilové, byť to jejich kutilství má všelijaké následky, si rádi dělají věci po svém. A zrovna v tomhle oboru mají příležitost, jak se doslova vyřádit.

To je současně první „seriózní" důvod, proč pěstovat chilli papričky: příležitost pro kutilství. Pozemští chlapisi mohou vyměňovat návody, jak pěstovat papričky, chlubit se s výslednými plody, omáčkami, práškem a bůhvíčím, a navíc si vzájemně svoje skleníky můžou sabotovat. Vášeň a válka. Víc cool to už být nemůže.

Druhý důvod: náboženství. Jeden konec kytky poléváte vodou, z druhého konce lezou věci, které většinou nemůžete sníst bez menšího pálivého záchvatu. Z hlediska evoluce tenhle mechanismus nemá smysl a je to finální důkaz toho, že bůh je chlap, který rád griluje.

Třetí důvod: co si budeme říkat, chlapi jsou od přírody soutěživé typy, což určitě taky nějak souvisí s prehistorickou dobou. (Všimněte si, jak všechno nějak souvisí s prehistorickou dobou.) To je projevuje hlavně tím, že výsledky své práce vystavují, případě je mezi sebou nechávají bojovat. (Bojištěm jsou chuťové pohárky těch nešťastníků, kteří si mysleli, že ty nápisy BIOHAZARD  a DRŽTE DÁL OD ŽIVÝCH TKÁNÍ na těch papričkách byly jen tak pro legraci.)

Čtvrtý důvod: experimenty v kuchyni. Co si budeme říkat, vaření je mnohem větší zábava, když recept okořeníte fazolemi a svojí speciální chilli omáčkou z vlastních papriček. Jednak to je BIO, protože jste to sami vypěstovali, a jednak se vaše omáčka jmenuje po pěti démonech, takže to ten recept prostě musí vylepšit. Je jedno, že zrovna pečete dort, to si pište, že tam ty papričky můžete dát.

Pátý důvod: můžete stvořit svoje monstrum. Díky tradičním pěstitelským postupům a modernímu genetickému inženýrství se můžete pokusit stvořit nejpálivější papričku v celém známém kosmu. Teď si nevymýšlím. Nedávno jsem slyšel o chlápkovi, který stvořil takovou papričku, že vás popálí, jen se jí dotknete. Přes čtyři gumové rukavice. Co to udělá se stejkem, se radši ani nechci zamýšlet. (Je docela možné, že ten kus masa začne naléhavě bučet a pokusí se odplazit pryč. Včas ho zastavte.)

Šestý důvod: společenská prestiž. Co si budeme říkat, když ledabyle před libovolnou ženou utrousíte, že nejenže umíte vařit, ale navíc umíte vařit z bio surovin, které si sami pěstujete, oněmí úžasem minimálně na sedm a půl vteřiny. Pokud ji pozvete na večeři, kterou budete vařit, ujistěte se, že použijete tu pálivou omáčku pro začátečníky. Nejspíše nebude mít pochopení pro vaši fascinaci vlastním receptem na omáčku Satanův plamen po ďábelsku, která dokáže svojí vůní zabít komára na deset metrů.

Sedmý důvod: květiny. Každý ví, že květiny v domově, kanceláři a podobných místech uklidňují. (Nevím proč. Asi se chlapi uklidňovali pohledem na kytky v prehistorických dobách, tedy alespoň poté, co se ujistili, že se v tom houští neskrývá gepard.) Co na tom, že se v těch květinách skrývají pálivá monstra. Stále to je kytka, která vás uklidňuje.

Je to jasné – pěstovat chilli papričky, to se vám prostě vždy vyplatí. Hlavně nikdy květiny nehlaďte a pak si nesahejte do očí, prosím vás pěkně. Vy sice svoje papričky můžete mít rádi, ale to ještě neznamená, že ony budou mít rády vás!