Mám ráda podzim a zimu. Možná jsem v menšině, ale to mi zrovna moc nevadí. Během zimy totiž mj. přibude jedno denní období. Večer. V červenci se sice mluví o teplých letních večerech, ale řekněte mi, kdy ten večer v létě je. Třeba ve 20 hodin? Co je to za večer, když venku svítí slunce a je třicet nad nulou? V létě je zkrátka pořád den a pak hned noc.

Pamatuji si, že se v letním kině někdy začínalo promítat až po 22. hodině, protože v rovných 22 bylo pořád ještě vidět. Takže prostě večery žádné. To v zimě padne šestá odpoledne a už tomu říkáme večer. A taky to jako večer vypadá.

Redaktorka Kolínského deníku Jana Martinková.
Glosa: Topit na rovných 18 stupňů? To neumíme

Když je v zimě šest ráno, je ještě tma, tedy teoreticky noc, ale nenazýváme to tak. Ostatně – v kolik hodin je hranice mezi nocí a ránem? V jednom rozhovoru mi jistý pan rybář uvedl termín „ve tři hodiny ráno“. Inu, asi je zvyklý opravdu velmi časně vstávat. Já bych pojem ráno viděla až tak od čtvrté hodiny.

V zimě, když jsou nejdelší noci, sice do rozednění zbývají ještě plné tři hodiny, ale budík na půl pátou není v našich končinách až tak neobvyklý. Tak asi proto název ráno.

A v kolik hodin myslíte, že je předěl mezi ránem a dopolednem?