Ředitelství silnic a dálnic komunikaci přes Kolín opravuje. Skvělé, město to pak nebude muset platit ze svého. Zatím se pracuje na prvním ze čtyř plánovaných míst, za měsíc se rozjedou práce na druhém, čili na sklonku roku budeme přibližně v půlce toho, co dosud nejvíc změnu vlastníka brzdilo. Samozřejmě budou nutné ještě administrativní kroky typu rekategorizace silnice, ale věřme, že to nebude déle než oprava mostku.

A pak přijde den D. Město si bude moci dělat s průtahem, co chce. Za dobu, kdy se jeho převod stále chystá a chystá, už vzniklo tolik nápadů. Hlavně na Jaselskou ulici - z ničeho nic čtyřproudovou komunikaci uprostřed města, která ho dělí na dva břehy. V Benátkách jsou možná zvyklí, že se nejde dostat na druhou stranu, neb je místo silnice kanál, ale v Kolíně nám po Jaselské vskutku neplují gondoly a dostat se přes ní je o dost složitější, neb nad sebou nemá každých pár desítek metrů romantický mostek.

U přejezdu v Havlíčkově ulici v Kolíně se bude opravovat propustek.
Další mostek na průtahu Kolína čeká oprava, uzavírka bude několik měsíců

Řešení může být jednoduché. Podobné úpravy, jaké se kdysi udělaly v nedaleké Masarykově ulici. I ta mívala čtyři pruhy. A stačilo z krajních udělat parkovací místa a hned byla z Masaryčky normální silnice s jedním pruhem tam a druhým zpátky. A pak trochu zeleně, která vizuálně místo krásně stmelí. Tak by to Jaselské ulici jistě i slušelo.

Dalším nápadem je z takzvané křižovatky u bývalé okresní vojenské správy udělat 'kruhák'. I na 'Masaryčce' se udělaly 'kruháky' a účel v podobě zklidnění dopravy splnily. Zvykli jsme si už na tolik novot, které bychom si před pár lety také nedokázali představit. Třeba prostor, kde stojí Obi a Tesco. Taky si někdy řekneme „a sakryš, jak to tu vlastně vypadalo dřív?“. Tak proč ne 'kruhák' u bývalé okresní vojenské správy?

Redaktorka Kolínského deníku Jana Martinková.
KOMENTÁŘ: Sněhulák odcestoval, Kolín slzí i jásá