Předchozí
1 z 7
Další

Miroslav Formánek se pokusil dvakrát dobýt Mont Blanc. Pokaždé bylo proti počasí

Sedmačtyřicetiletý Miroslav Formánek je rodák z Kolína, nyní bydlí s rodinou ve Veletově. Má maturitu v oboru elektrotechnik, tuto profesi ale nikdy nedělal. Prošel mnoho zaměstnání, vyzkoušel toho opravdu hodně. Začínal v Poděbradech v legendární restauraci U lva na náměstí, kterou pamatují už jen opravdoví pamětníci. Postupně prošel několik potravinových řetězců, především v Kolíně. Poté zamířil na vysoké pozice do Prahy a nyní má jeho pobočka sídlo v Brně. Světoběžník. „Aktuálně působím nejen na českém trhu, ale i na slovenském. Musím říci, že i když jsme v minulosti fungovali společně, tak já mezi námi aktuálně vnímám obrovský rozdíl v gastronomii. Což mohu krásně využívat na jedné či druhé straně. Můj tým zaměstnanců je též mezinárodní a i zde je krásně patrné jak každý fungujeme trochu jinak.“

Miroslav Formánek.Zdroj: archiv M. Formánka

Jeho profesní růst měl stále vzestupnou tendenci. „První práci jsem započal jakožto brigádník po škole v restauraci U Lva, která patřila mezi velmi oblíbené restaurace pro dělníky a hosty z lázní v Poděbradech. Po prvotním opravdu těžkém začátku na pozici číšníka, kdy jme každý den prodali 2600 piv se mi tato práce stala osudovou na dalších osm let. S přibývajícím věkem mne lákalo něco jiného, a tak jsme se přihlásil do konkurzu na pozici zástupce ředitele supermarketu Delvita v Pardubicích. V konkurzu jsem uspěl a tímto se odstartovala má další životní etapa na pozicích zástupce ředitele a poté i ředitele v Delvitě a také posléze i v Kauflandu. V roce 2005 jsem změnil barvy a nastoupil do velkoobchodu Makro, kde jsem se opět začal starat o gastronomii a tak jsem mohl zužitkovat mé zkušenosti. V létě roku 2017 jsme dostal nabídku od brněnské společnosti, která se též věnuje gastronomii a zde jsem dostal možnost ovlivňovat její další fungování a spolupráci se zákazníky z oboru gastronomie a poté i vendingu a reailu pro Česko a Slovensko.“

Miroslav Formánek.Zdroj: archiv M. Formánka

Volné chvíle tráví především s rodinou. S manželkou Janou mají dvě dcery, a také vnoučka. „Bohužel volného společného času nám moc nezbývá, jelikož já trávím poměrně dost času v Brně a na cestách, ale když ta možnost je, snažíme se ho trávit společně. Velice rádi navštěvujme mé zákazníky z okolí Poděbrad jako například Bučický mlýn v Rožďalovicích a nebo Lázně Poděbrady. Naše společné cesty vedou i do hor, které máme moc rádi a asi největším zpestřením je strávený čas s naším vnukem Matějem, kterému jsou tři roky.“

Miroslav Formánek.Zdroj: archiv M. Formánka

Zamiloval se do vaření, vyloženě si užívá rodinné oslavy, kde může předvést své kulinářské umění. „V době mého působení ve společnosti Makro jsem měl tu obrovskou možnost se potkat s TOP kuchaři u nás a strávit s mimi spoustu času a něco i okoukat. Nesmím zapomenout na vaření s Romanem Vaňkem, Oskarem Klanertem, Vaškem Fričem a Markétou Hrubešovou, kteří patří mezi mé oblíbené kuchaře a hlavně i kamarády. S Markétou a kamarádem Františkem Gulyášem - hodinářem z Kolína - jsme například obsadili druhé místo v soutěži Krakonošův guláš v Peci pod Sněžkou. Vaření je prostě radost a mám ji o to větší, když všem chutná.“

Miroslav Formánek.Zdroj: archiv M. Formánka

Díky své zálibě ve vaření a především možnostem v zaměstnání potkal řadu zajímavých lidí. „Jak jsem již uvedl, mezi top kuchaři jsem strávil více než deset let a spolupracoval i s pány kuchaři na Slovensku Maťo Korbelič, Jarda Žídek a nebo Martin Záhumeský, který pracoval řadu letu u Gordona Ramsaye. Co bych však neměl zapomenou je to, že jsme společně navštěvovali i školní jídelny v různých projektech a pomáhali se vzděláváním.“

Miroslav Formánek.Zdroj: archiv M. Formánka

Je také sportovec tělem a duší. Jako malý byl přeborníkem kraje v lyžování. Zimní sporty a hory vůbec mu imponují stále. „V mém věku již je pomalu nutností sportovat, aby člověk nějak mohl fungovat. Bohužel již podstatně víc vše bolí a proto aktuálně nejraději jezdím na kole. Víkendové projížďky například Na hájenku do Kerska jsou pro mne obrovský relax. V mládí jsem lyžoval za TJ Jiskra Kolín, ale s postupem věku a nutností trénování je přece jenom obtížné jezdit za sněhem 125 kilometrů. Když muž stárne, tak si ještě chce něco dokázat, a tak si tak občas zajedu s kamarádem trochu do kopečků. Máme za sebou více než pět hor přes 4000 metrů nad mořem a dvakrát neúspěšný pokus o Mont Blanc, kdy nám bohužel počasí nikdy nepřálo. V minulém roce jsme pokořili Gerlachovský štít, což byl obrovský zážitek.“

Miroslav Formánek.Zdroj: archiv M. Formánka

Nyní se věnuje především cyklistice, rád běhá, hraje tenis. „Jak jsem již uvedl kolo mne opravdu aktuálně naplňuje asi nejvíce a to i s ohledem na to, že to nejméně bolí. Rád vyjíždím na sobotní či nedělní projížďky na Kunětickou horu, Žleby, Sázavu a další místa. Občas se mi podaří nalákat manželku (smích). Tenis je další sport, který mám rád, ale zde se v mém případě ještě moc nedá říkat, že jsi jdu zahrát, ale spíše proběhnout za míčky.

Miroslav Formánek.Zdroj: archiv M. Formánka