Město svůj záměr příliš neventilovalo, a tak moderátorovo ohlášení předskokana bylo pro mnohé skutečně novinkou, na niž zůstali koukat s otevřenými ústy. Když na jeviště nastoupili, co nastoupili… v některých případech přímo po rockersku naběhli, členové městské rady, ozvalo se v diváckých řadách zahučení údivu. I zvědavého očekávání.

A to, zdá se, radní v roli rock-popové kapely předčili. Nechyběly přídavky ani zdvižené ruce diváků, Jakub Plašil, který se ujal zpěvu a kytary, obtočil několik kroužků po jevišti, profesionálním náklonem navázal kontakt s fanynkami v první řadě, nechyběl ani výskok na vyvýšenou část jeviště, starosta Jiří Buřič s perkusy v ruce nezapomněl na rockerskou pásku přes čelo. Na přídavek v podobě Burlaků od Kabátů se diváci semkli ještě blíž k jevišti, i další z řad původně sedících opustili svá místa. A to i přesto, že se ze stmívajícího se nebe začal právě spouštět déšť.

Na Kmochově ostrově v Kolíně se koná řada kulturních akcí.
Pohlednice z minulosti: Kmochův ostrov láká nejen Kolíňáky už celá desetiletí

„Byli dobrý, fakt že jo,“ bylo následně slyšet ve frontě na klobásu a pivo, což je pro každou kapelu asi ta nejlepší vizitka. „Kytara dobrá, zpěv dobrej… a dokázali chytnou lidi,“ tehdy vypočítával další z návštěvníků. „Úplně jsem si představoval, co museli užít legrace, když zkoušeli,“ smál se jeden z diváků, jichž byly stovky ve všech věkových kategoriích. A to i přesto, že necelé dvě hodiny před samotným začátkem akce se přihrnula větrná smršť s bouřkou a lijákem a dešťové mraky se kupily celý večer.

Radní své vystoupení v roce 2008 trénovali zhruba čtyři měsíce. Vlastní nápad se zrodil v myšlenkách Romana Pekárka a Jakuba Plašila. Pak už přišly zkoušky, i když někdy třeba jen jednou za měsíc. Hráli a zpívali skutečně všichni radní bez výjimky, čímž si vysloužili nominaci na celorepublikový unikát. Do repertoáru zařadili i jednu píseň od No Name, kteří dovedli vytvořit velmi pěknou atmosféru závěru celého večera.

Tečkou za sezonou byl ples firmy.
Z ARCHIVU: Plesová sezona v Kolíně neskončila plesem leteckým, ale firemním

Nechyběla ani přání dlouhého užívání „tohto nového amfíku“, jehož rekonstrukce vyšla na 24 milionů korun, deset z toho pro Kolín „urval“ ze státního rozpočtu jeden z účinkujících, poslanec a radní Ondřej Plašil.

Práce na rekonstrukci obsahovaly dětské hřiště, centrální cestu, sociální zázemí, inženýrské sítě, kamerový systém a samozřejmě nový přírodní amfiteátr. Novinkou byla v té době i wifi. Kmochův ostrov se tak stal prvním místem v Kolíně, které tato bezdrátová síť pokrývala. Využívat ji bylo možné vždy v letní sezóně, čili od května do září.