„Město Kolín poznalo špatné časy," poznamenal velvyslanec na skutečnost, že z Kolína bylo deportováno na dva tisíce židů, vrátilo se jich padesát. Což také připomněl i starosta města Vít Rakušan. „Od čtrnáctého století tady žili židé s křesťany mírově," uvedl s tím, že minulý režim v synagoze skladoval prvomájové transparenty a židovskou komunitu se tu od devadesátých let už nepodařilo vzkřísit.

Jiří Kolbaba vyprávěl o svém cestování.
Cestovatel Jiří Kolbaba provedl ve své diashow návštěvníky celou planetou

Výstava nese název Odhalené osudy dětí za holocaustu z Kolína a okolí a na archivním bádání se podíleli studenti Gymnázia Kolín, Obchodní akademie Kolín a Střední odborné školy stavební – středního odborného učiliště stavebního Kolín pod odborným vedením Miroslavy Jouzové.

Situace v Pražské ulici v Kolíně, úsek mezi Karlovým náměstím a pekařstvím
Úzkou ulicí opět proudí cyklisté v protisměru

„Mladá generace pod vedením učitelů a ředitelů škol se zabývala ztracenými dětmi a uchovává tak naši paměť," dodal k tomu starosta Rakušan. Mezi zmapovanými dětskými osudy je třeba i Ischka Lichter – Roudnická, která stála u vzniku tradičních podzimních vzpomínkových koncertů konajících se právě v synagoze a na které se pravidelně vrací z Ameriky, kde žije. Holocaust přežil i kolínský rodák Luboš Dobrovský, který byl ten den oceněn Cenou města Kolína.

Ilustrační foto
Začala výluka na trati Praha-Nymburk-Kolín

„Přežili jsme s bratrem proto, že náš otec se s matkou fiktivně rozvedl. Nás to zachránilo, on nepřežil. Politici nám chtějí vnutit rasovou nenávist, sice už ne k židům, ale k dalším národnostem," varoval mimo jiné i bývalý kancléř prezidenta Václava Havla. Hudbou vernisáž ozvláštnil kutnohorský soubor Cuthna Antiqua s kolínskou zpěvačkou Eliškou Tesařovou, který zahrál písně sefardských židů.Výstava je k vidění až do konce října tohoto roku.