„Za dva týdny oslaví významné životní jubileum. A protože není zástupcem ženského pokolení, které občas bývá nedůtklivé ohledně zveřejňování těchto citlivých informací, mohu bez rizika napráskat, že na narozeninovém dortu bude hořet sedmdesát svíček,“ pobavila v úvodu své řeči kolínská kurátorka a zaměstnankyně Regionálního muzea Petra Hollerová.

I proto se na pódiu vystřídala celá rodina včetně vnoučat s květinami a gratulacemi a autor nešetřil díky rodině a především manželce. „Naposledy jsem v Kolíně vystavoval před deseti lety, když mi bylo šedesát. V tomto mezičase jsem se více věnoval užité grafice, ilustrování knih a publikování,“ prozradil na sebe výtvarník.

„Jak říká kamarád Pavel Rajdl, když už má člověk na krku těch pár křížků, měl by se ohlédnout zpět. Proto jsou zde umístěny také obrázky staršího data, některé jste možná už viděli, jiné asi ne, ale i tak tu visí spousta nových věcí,“ dodal Josef Švarc s tím, že výstavu připravoval tak důkladně, že po její instalaci třetinu připravených obrazů zase odvezl.

Z koncertu písničkářky Saši Niklíčkové v komorním sále Městského společenského domu v Kolíně.
Foto: Saša Niklíčková nakonec hrála a zpívala v komorním sále společenského domu

Petra Hollerová zaplněný sál seznámila nejen s autorovým životopisem, ale i s jeho pestrou výtvarnou tvorbou, na které spolupracuje i jeho manželka Milena. „Na kontě mají tolik realizací, jež nelze počítat na desítky, ale na stovky,“ dotkla se tohoto tématu.

„V paletě zastoupených technik nejdeme několik svižných kreseb tužkou a perem i pár grafik, ale vystavený soubor je především ódou na jednu dominantní, kterou Josef Švarc vytříbil k dokonalosti a jíž je akvarel,“ nastínila Hollerová.

Josef Švarc si ke kulatinám nadělil nejen expozici, ale také objemnou reprezentativní publikaci, která stejně jako výstava dostala název Poezie barev. Šampaňským si ji lehce polil sám autor s asistencí svého syna, jinak režiséra a producenta výtvarného a animačního studia Klucivespolek, takže zde umělecké jablko nepadlo daleko od stromu. 

Omezený pohyb kolem chrámu sv. Bartoloměje v Kolíně kvůli opravám obou věží.
Obrazem: Vstup na Bartolomějské návrší je kvůli opravě věží chrámu omezen

Změnou oproti jiným vernisážím byla i účast kutnohorské rockové kapely 4G přehrávající hity Olympiku, Petra Nováka či Karamelu a tím navozující příjemnou atmosféru po celou dobu konání vernisáže. „Tato výstava, ač souvisí s autorovým životním jubileem, si neklade za cíl být uceleným průřezem díla. Josef Švarc se koncepci bilanční prezentace vyhnul, neboť nepovažuje svou práci za dovršenou. Jeho tvorba se vyvíjí, roste a chystá pro nás ještě mnoho nových a překvapivých výstupů,“ dala Petra Hollerová fanouškům Švarcova díla naději, že třeba příští výstavu uvidí v Kolíně za méně než deset let.