„Projekt volně navazuje na cyklus tří kolektivních výstav Písmo ve výtvarném umění, Hudba ve výtvarném umění a Cesta světla – Mýty, filozofie a spiritualita ve výtvarném umění,“ upozornil Miloš Kim Houdek, jeden z organizátorů expozic a majitel Malé galerie Na Hradbách.

Tam byla jedna z výstavních zastávek, na které představil soubor plakátů k poctě některých zesnulých postav uměleckého a literárního světa, jako jsou K.H. Mácha, Daniel a Jiří Reynkovi či Vladimír Holan.

V Galerii V Zahradě v Základní umělecké škole Františka Kmocha v Kolíně se sešlo několik výtvarných technik jako monotypie Heleny Horálkové, černobílé fotografie Hany Richtrové nebo oleje Larisy Nobilisové či akryl Jany Kremanové.

Z nedělního tanečního setkání členů a příznivců Klubu přátel Františka Kmocha v sále Na Zámecké v Kolíně.
Přátele Františka Kmocha rozparádil i rokenrol

Třetí zastávkou vernisážových hostů se stal Červinkovský dům Regionálního muzea v Kolíně, kde hrála prim trojice obrazů dalšího organizátora výstav, kolínského výtvarníka Pavla Rajdla, kromě toho jsou tam k vidění třeba snímky kolínské fotografky Jolany Havelkové, nechybí obraz kolínského rodáka Josky Skalníka, artefakt Ivany Erbenové či obří obrazy Zdeňka Hůly a mnoha dalších výtvarníků.

Finále čtyř vernisáží jednoho dne se odehrálo ve Studivé scéně Pod točnou Městského divadla, kde se sešly opět malované obrazy různých stylů třeba s fotografickou ekologickou reportáží z cesty okolo dolu či černobílými snímky Nadi Kovářikové, pedagožky kolínské umělecké školy.

Až tady došlo nejen na občerstvení, ale především na hudební ozvláštnění, kterého se ujala zpěvačka a hráčka na akordeon Saša Niklíčková, která zahrála několik vlastních veselých písniček, s nimiž sklidila ohromný úspěch, musela několikrát přidávat a na závěr ji provázel potlesk i křik nadšených návštěvníků na vernisážích nevídaný.

Všechny výstavy jsou v jednotlivých výstavních prostorách k vidění do pondělí 28. října, provázejí je i přednášky a besedy.

Gasparáda 2019 rozvířila kulturní dění na kolínském Karlově náměstí.
Vrcholem pátečního programu i celé letošní Gasparády se stal efektní Nautilus