Ve výsledku ho neoživilo ale tak, jak by si lidé přáli. Starosta nám řekl, že si u něj lidé v kanceláři stěžovali často na hluk, který „hráči" na piáno vytvářeli i v pozdních hodinách, kdosi z něj urval zamykací petlici, není tajemstvím, že za piánem se v podloubí kupí odpadky.

Zeptali jsme se proto autora projektu Ondřej Kobzy, co říká na kolínskou zkušenost s piánem.

Piáno se v Kolíně nesetkalo úplně s úspěchem, protože do něj lidé spíše mlátí, než by na něj hráli krásné melodie. S takovou stížností chodí lidé na radnici. Setkal jste se s podobnou reakcí i v jiných městech?

Co mám informace, tak si piáno v Kolíně oblíbily partičky, které na něj hrají čardáše. Ty mám osobně docela rád, ale chápu, že to může být časem otravné. Stal se tam prý také problém, že se nějak nestačilo zamknout a hrálo se do půl třetí do rána. Ale jinak podle mých informací se na piáno hraje hezky. Stejně pomalu přichází podzim a to by se snad mohlo dokončit bez nějakých podobných excesů.

Při příjezdu piána jste hovořil o tom, jak je třeba oživovat veřejný prostor spontánními akcemi, například koncerty na toto piáno. Jaká je zkušenost z jiných měst? V sousední Kutné Hoře piáno podle tamějších kolegů z Kutnohorského deníku spíše upadlo v zapomnění.

Opět máme asi jiné zkušenosti. Já slýchávám, že se na něj hrává hojně. Ono to jsou různé zkušenosti, jde kolem člověk a vidí někoho hezky hrát a řekne si skvělé. Pak jde někdo jiný a do piána mlátí dítě a řekne si projekt je špatný. Asi byste se museli zeptat lidí v obchodě, jestli se hrají písně, nebo jen do toho mlátí děti. Já myslím, že funguje v pořádku.

Starosta Kolína Vít Rakušan zmínil, že v téměř každém městě, kde piáno je, se o něj stará určitá komunita lidí. Je tomu tak? Můžete zmínit nějaké příklady, kromě Prahy, kde bude umělecká komunita větší, než v okresních městech?

V Kolíně projekt piána řeší Jan Douda, který ho pravidelně ladí a kontroluje. Ale v Kolíně nebydlí, takže je pravda, že se v Kolíně nevytvořila kolem piána komunita lidí. Dobře to například funguje v Kladně a v Lounech, kde jsou opravdu dobré party mladých lidí.

Je podle vás prostor pro spontánnost v menších městech? Jsou pouze Kolíňáci v tomto ohledu nespontánní, nebo to je problém menších měst obecně?

Znovu opakuji myslím, že projekt v Kolíně není v nějakém propadu. Holt ona „spontánnost" občas překračuje do hraní do noci a do opilých situací. Ale obecně cítím kladné ohlasy.

Instaloval byste do Kolína poeziomaty nebo šachy na ulici, když vidíte, jak dopadlo piáno?

Šachy bychom rádi v Kolíně zkusili. Poeziomat zatím ne.