Z těch na stříbrném plátně zaujal už ten černobílý režiséra Rogera Vadima s Jeane Moreau a Geraldem Philipem v hlavních rolích, známá je i filmová aférka, když s adaptací stejného tématu v čase zhruba jednoho roku přišly dva mezinárodní štáby, z nichž tomu jednomu velel na režijní stoličce český Američan Miloš Forman.

Teď si na toto téma plné milostných intrik trouflo i kouřimské divadélko Mrsťa Prsťa, vedené režisérem a dramaturgem kolínského Městského divadla Martinem Drahovzalem.

Ten napsal i scénář, a to volně podle knihy i filmových adaptací. Herci už vyrostli ze škamen základní školy, a tak si mohou dovolit po pohádkových či ztřeštěných příbězích inscenovat i vážnou milostnou hru s prvky černého humoru. A poradili si s ní skvěle, pochvalu zaslouží především dvojice hlavních představitelů Petr Němec a Martina Dobiášová, už jenom za množství textu, které musí odříkat.

Daří se jim to přirozeně, s tím nakonec v pátek večer v sále kolínské Zámecké, neměla problém většina herců. Seděly i historické kostýmy, stejně jako závěrečný šermířský souboj, s nímž podle programu pomáhal člen několika skupin historického šermu Lukáš Dědek.

Nenáročná scéna umožňovala výměnou či otočením několika rekvizit rychlou proměnu prostředí a zatažené rolety v pohyblivých rámech pak cudně zahalovaly náznaky milostných scén. Premiéra této hry se konala už před dvěma lety, i proto na ní nejsou patrné nějaké inscenační chyby. Slušně zaplněná Zámecká se výborně bavila a možná by si osvěžující divadélko Mrsti Prsti dali místní diváci častěji – třeba i některou ze starších her, má - li je soubor ještě na repertoáru.

ZDENĚK HEJDUK