Akce začne v 16.00 hodin v parku Na Hradbách. Slavnostní zahájení je však naplánované na 19.00 hodin, kdy za zvuku zvonů Štěpána a Marie přijede český král a římský císař Karel IV. na kouřimské náměstí. Následovat bude zdravice pro samotného Karla IV. i jeho lid.

Na Střelnici u Pražské brány pak bude program pokračovat až do desáté hodiny večer. Příchozí uvidí vystoupení skupiny Páni z Kolína, kopii Svatováclavského meče, který si nechal český král a římský císař vyrobit na svou korunovaci, prapory se znaky zemí Koruny české i vývoj zbraní a zbrojí od dob římských císařů do pádu monarchie. Tedy do doby, kdy zanikl titul Císař říše římské.
Kromě toho mohou zájemci do doby 14. století putovat. Trasa je dlouhá asi dva kilometry a její účastníci se zastaví na jedenácti místech, kterými kráčela historie města Kouřim. Před muzeem si lidé na cestu časem mohou pořídit lucerničku.

Letos se uskuteční již 23. ročník této akce. Těšit se můžete na kapelu Poutníci, která jako svého hosta přivítá Petra Mečiara. Ta zahraje od 17.00 hodin. Dále vystoupí Country & Folk & Bluegrass, Žok band & Standa a Pepa Haláčkovi. Tento koncert je naplánovaný na 19.00 hodin v městském parku.

Zájemci mohou navštívit také koncert v kostele sv. Štěpána, kde od 20.00 hodin vystoupí mezzosopranistka Edita Adlerová s programem nazvaným Po stopách Karla IV.