Chvíli po poledni program otevřela kapela SimulantenBande, pojmenovaná po citátu ze Švejka a pamatující zlaté časy čáslavského Fajfklubu. Z pro bigbít zlatých časů zahráli i skladby z repertoáru, jak říkal zpěvák Petr Vojtíšek, hodných i zlých hochů – tedy The Beatles i Rolling Stones.

Především blues, ale na rozdíl od festival startující hudební party především z vlastní autorské dílny, pak předvedli kolínští LosUtřinos se zpěvákem a kytaristou Jaroslavem Dvořákem, který se společně s pořadateli M&J Gastro podílí na dramaturgii a organizaci festivalu. Produkující hudební styl má v názvu Gamba Blues Band složená z muzikantů z regionu a hrající bigbítovou klasiku nejen s kytarami, ale i s dominujícími klávesami.

První, kdo hudebně vybočil z blues a bigbítu šedesátých let, byla kolínská kapela KriminalRoman hrající špinavý rock se zkreslenou kytarou a foukací harmonikou, který si sami muzikanti zařadili do škatulky funkcore. Za kolínskou punkovou kapelou Prasákův gauč dorazili její fanoušci a konečně se před pódiem i tančilo, následující hlavní hvězda festivalu, kníže porno folku Záviš, pak pobavila svými písničkami s kytarou a přímočarými texty plnými vulgarismů.

Po prázdninách se do velkého sálu Městského společenského domu opět vrátili prodejci exotického afrického ovoce.
Sál společenského domu opět provonělo exotické ovoce

Tradiční účastník, kutnohorské Krásné nové stroje, nezklame nikdy a na jeho novovlnný funk s trumpetou, saxofonem a zpěvem i dirigováním výtvarníka Stanislava Diviše už skotačili téměř všichni přítomní. Než došlo na závěrečnou kapelu z Českého Ráje Six Pastels, uskutečnila se ještě soutěž v pojídání chilli papriček organizovaná majiteli firmy, která po celou dubu festivalu nabízela jejich ochutnávky a seznamovala s druhy a pěstováním.

K celkové pohodě festiválku přispělo i jinde nepříliš nabízené netradiční občerstvení v podobě rožněného selete nebo škvarkové pomazánky, pestrá nabídka piv točených bez front a čekání i souběžně probíhající nohejbalový turnaj.

Už na letošním ročníku zvali pořadatelé na ten, který se uskuteční příští rok, a to 5. září, coby hlavní hvězda zahraje Ivan Hlas Trio, účast přislíbily také kapely Kozičky a Něco.

Gasparáda 2019 rozvířila kulturní dění na kolínském Karlově náměstí.
Vrcholem pátečního programu i celé letošní Gasparády se stal efektní Nautilus
Ilustrační foto.
Řidič narazil čelně do stromu. Do nemocnice ho transportoval vrtulník