Nejen o svých knihách budou debatovat s moderátorem České televize Petrem Vizinou i s přítomnými čtenáři. Na místě si můžete zakoupit jejich knihy a nechat si je podepsat.

Lenka Horňáková-Civade je rodilá Češka, ale do Prahy přijela z dálky – z francouzské Provence. Žije tam už mnoho let s manželem, maluje překrásné obrazy a v loňském roce debutovala také jako spisovatelka. Její francouzsky psaný román vychází nyní česky pod názvem Marie a Magdalény. Zachycuje osudy tří generací žen jedné rodiny, které všechny vyrůstají bez otce a potýkají se s nelehkým světem kolem nich. Magdaléna vyrůstala během války, Libušino dětství, rámované kolektivizací, končí za okupace vojsky Varšavské smlouvy a Eva je dítětem normalizace. Všechny ale vypráví o lásce, naději, o vnitřním zdroji síly a o Marii, matce, babičce a prababičce, která jejich sílu opatruje a šíří.

Mariusz Surosz je polský novinář žijící v Praze. Zajímá ho česká historie, kterou již několik let formou esejů předkládá polské veřejnosti. Tentokrát jej zaujaly silné ženské příběhy, některé z nich notoricky známé, například Adiny Mandlové nebo Věry Čáslavské, některé překvapí. V jeho knize Ach, ty Česky se dozvíme mnohé o naší národní povaze, komplexech i síle.

Petra Dvořáková je nositelkou prestižních českých literárních ocenění za knihy pro dospělé i děti. Tentokrát se pustila do příběhu z prostředí florbalu, které díky svým synům dobře zná. Její děti jí také vybraly také název knížky: Každý má svou lajnu.

Slovenský spisovatel Jozef Kollár je mistrem literatury faktu. Tentokrát se pustil do příběhů lidí, kteří chtěli stůj co stůj uniknout ze socialistického Československa. Někteří z nich zvolili kuriózní způsoby jako třeba rogalo nebo vlastnoručně vyrobený tank. Páteř knihy 55 minut mezi životem a smrtí tvoří příběh bývalého cyklistického závodníka Roberta Hutyry, který překonal železnou oponu v horkovzdušném balónu i s celou rodinou.

Umělecký producent, sběratel map, grafik, pohlednic a fotografií Petr Bergmann je milovníkem Broumovska a západních Krkonoš a neúnavným propagátorem této oblasti. Svoji čtvrtou knihu Krkonoše na starých rytinách a litografiích sestavil právě ze svých sbírek. Svěřil se, že nejtěžší bylo vybrat z velkého množství ty nejlepší. Mnohé z nich nebyly od doby svého vzniku již nikdy publikovány.

Od úmrtí anglického spisovatele Jeroma Klapky Jeroma letos uplyne už devadesát let, ale jeho hlasem se na pořadu v Městské knihovně v Praze tento čtvrtek i v Knihovně Jiřího Mahena v Brně příští čtvrtek stane anglistka Marie Válková, která představí nejen jeho autobiografickou knihu Čas mého života, ale i spisovatele samotného, který je v povědomí čtenářů trochu neprávem uložen jako autor jedné knihy, Tři muži ve člunu o psu nemluvě.

Informace o Velkém knižním čtvrtku 16. března 2017 a jednotlivých titulech najdete na www.velkyctvrtek.cz