Pohodovými písničkami zpívanými publikem v křišťálovém zvuku jej zakončila legenda tuzemskému bigbítu Vladimír Mišík doprovázený špičkovou kapelou Etc…

Tato přehlídka však není jen o slavných interpretech, ale dala si za cíl objevovat zajímavé interprety z regionu. Tentokrát se soutěže, v níž o vítězi rozhodovala jak odborná porota, tak přítomní diváci, zúčastnilo osm regionálních seskupení. „Oproti plakátům došlo nakonec ke dvěma změnám. Zhruba před týdnem se omluvili kutnohorští Nerushit, jejichž baskytarista skončil s operací achilovky v nemocnici a den před festivalem místní Despise, jejichž kytaristu Davida Krédla nepustili z nemocnice. Na poslední chvíli tak zaskočil nymburský Straton s kolínským zpěvákem Jiřím Jechem a českobrodský punkový Ucpanej šnorchl,“ vysvětlili organizátoři.

Přesně v jednu hodinu po poledni tak zahájil festival právě Straton, Do zasněných nálad a starého dobrého undergroundu pak areál vnořili nymburští Práva pupku se zpívajícím novinářem Lukášem Trejbalem, jeho fanoušky však ze sedadel vzápětí vyhnal déšť, ten zahrozil ještě několikrát, ale nakonec se počasí umoudřilo a večer už byl bez kapek v příjemném počasí.

V patnáct hodin pak přišel první vrchol festivalu, když v rolích hosta vystoupila kapela Gaia Mesiah, v níž zpěvačku Marku Rybín nahradil Viktor Dyk, který i staré písně zpívá jinak a v tu chvíli zaplnila areál velká porce energie a po nich nastupující Rimortis ze Sokolče, to neměli vůbec jednoduché.

Dvě zvonivé akustické kytary, flétny, bubínky a dokonce tanec s ohněm předvedli Light, Soul Peace, rovněž z Kutné Hory, chytlavými písničkami pak roztančili vyzrálí muzikanti z kapely Medvěd 009, kteří se spojili s patnáctiletou zpěvačkou Michalou Oberhelovou do skupiny EMMA.

Po nich pódium patřilo druhému hostu, pražské ska partičce Prague Ska Conspiracy, jejichž zpěvačka kvůli pořezané noze musela sedět v křesle, ale i v něm s ní rytmy hýbaly.

O přízeň publika i poroty pak bojoval s písničkářským rockem poděbradský Den, již zmíněný punkový Ucpanej šnorchl a celou soutěž ukončilo klasický hard rock hrající T.N.S. z Týnce nad Sázavou. Jaký pokrok učinily pak zaplněnému areálu předvedl loňský vítěz Alžbětiny sosny.

Porota, v níž coby předseda zasedl generální manažer podnikových záležitostí automobilky TPCA Vadim Petrov, moderátor festivalu i Rádia Beat Tomáš Morávek, hudební publicista Ilja Kučera mladší a dramaturg festivalu Zdeněk Hejduk, měla o vítězi jasno takřka okamžitě: „Kapela EMMA převyšovala všechny ostatní o několik délek, vyzrálí muzikanti, vtipné texty, přesvědčivý výkon mladé zpěvačky, je to uchopitelné a nápadité,“ hodnotil Kučera.

Po delším dohadovaní pak druhé místo porotci přiřkli rockerům z Týnce T.N.C., a třetí pak folk rockovému Light, Soul, Peace. „Je to potvrzení velké žánrové pestrosti muziky, která se tentokrát na festivalu hrála, a to přesto, že fanoušci jsou zaměřeni především metalově,“ shrnul Vadim Petrov.

Reagoval tak na pořadí určené vhozenými diváckými knoflíky do pet lahví s nápisy kapel. S 863 hlasy zvítězili Rimortis, jen o třináct hlasů méně (850) získal Straton a až třetí (636) byla EMMA. Ta i Rimortis si odnesli šek na padesát tisíc korun určený na natočení desky či videoklipu, který na pódiupředával starosta města Jiří Buřič. „Byl to dobrý týden, nejdřív jsem se dozvěděl, že letošní organizátoři Kmochova Kolína budou pokračovat i za rok, poté, že zibohlavší hasiči zvítězili v mistrovství republiky a pak jsem přišel na výborný festival plný lidí, kde zrovna hrála pro mě zajímavá kapela starý dobrý blues rock,“ usmíval se starosta.

„Jsem šťastná, pořád to ještě nemůžu vstřebat, vždyť existujeme zatím jen půl roku, na srpen chystáme natáčení CD, tak se samozřejmě peníze hodí. Musím to hned zavolat klukům, ti teď s Medvědem hrají na TraverzaFestu“ vyznala se zpěvačka EMMY Michala Oberhelová, která z pódia děkovala všem.

Kapela Rimortis v tu chvíli hrála na dalším festivalu u Třebíče, takže šek za ně převzal Tomáš Paroubek z organizující TPCA. „Zpráva o vítězství nás zastihla v autě při návratu z festivalu, je to paráda a jsem rád, že metal u publika zabodoval. Zrovna natáčíme další desku, takže peníze nám hodně pomohou,“neskrýval nadšení basista a kapelník Rimortisu Václav Mrzena.

Vzhledem k tomu, že hned na místě uvažoval Vadim Petrov o dalších případných inovacích akce, zdá se, že se v Kolíně zrodila nová festivalová tradice.

Zdeněk Hejduk