Chleba připraví pekaři

Štolmíř – Tradiční vůně čerstvého kváskového chleba provoní štolmířskou náves v sobotu 22. července od 10 do 16 hodin. Chleba budou připravovat zkušení pekaři. Návštěvníci uvidí celý proces pečení a na závěr mohou chleba také ochutnat.

Na slavnosti dorazí také alchymisté císaře Rudolfa

Zruč n. S. – Historické slavnosti se uskuteční ve Zruči nad Sázavou v sobotu 5. srpna od 10 do 18 hodin. Návštěvníky v zámeckém parku potěší ukázky exotických hadů, bubenická show, dobový jarmark, alchymisté císaře Rudolfa, nebo kejklíř. Nebude chybět ani tradiční host slavností, mistři šermu, Železní páni ze Zruče nad Sázavou, kteří na slavnostech dosud chyběli pouze jedinkrát. Večer zazpívá Jakub Smolík s jeho skupinou Zlatí paroháči.

Jógu cvičí na pláži i hřišti

Přehvozdí – Na hodiny letní jógy pod letní oblohou jsou zvaní všichni zájemci. V úterý 18. července, 1. srpna a 15. srpna se cvičí v Přehvozdí na hřišti. Ve čtvrtek 20. července, 3. srpna a 17. srpna pak na pláži jevanského rybníku. Cvičení začíná vždy v 18 hodin. 

Okolí skládky chemikálií u Zásmuk po dešti.
Sanace Vlčího dolu: radnice předělává zadání

Nově otevřeli hřiště

Horní Kruty – Na přírodním koupališti v Bohouňovicích II. jsou otevřená hřiště, kde je možné nově si zahrát volejbal, nohejbal, badminton nebo stolní tenis. Příchozí mají k dispozici občerstvení.

Čadíci promítnou Řachandu

Nymburk – Kinematograf bratří Čadíků bude i letos promítat pod širým nebem v Parku Pod Hradbami. Od neděle 23. do středy 26. července nabídnou pořadatelé každý den po setmění, kolem 21. hodiny jeden ze čtyř dovezených filmů. Na programu je v neděli Řachanda, v pondělí Trabantem do posledního dechu, v úterý Teorie tygra a ve středu Všechno nebo nic. Na tradiční akci je vstupné dobrovolné.

Otevřenou ulici tentokrát přerušilo počasí.
OBRAZEM: Otevřenou ulici tentokrát počasí narušilo

Kino přijede opět na hřiště

Radim – na radimské hřiště letos po druhé míří letní kino. Promítání filmu Bezva ženská na krku je naplánované na pátek 28. července od 21.30 hodin. Připravené bude piknikové sezení, vhodné je přinést si s sebou deku. 

Muzeum zve na výstavu fotografií architektury

Kolín – Dvořákovou muzeum pravěku v Brandlově ulici pořádá výstavu, která ve fotografií představuje nejvýznamnější stavby Jindřicha Freiwalda, který byl jednou z předních osobností české meziválečné architektury. Na území Kolína se dodnes nachází několik jeho zdařilých realizací. V muzeu si návštěvníci mohou prohlédnout také výstavu nazvanou Mezi kmeny a státem, která je zasazená do krajiny Kouřimska a Kolínska a nabízí pohled na státní a kmenovou společenskou organizaci v raně středověké střední Evropě. 

Ilustrační foto.
Konec nedostatku míst: nová škola je hotová

Koupaliště ožije festivalem

Tři Dvory – Místní koupaliště ožije ve čtvrtek 20. července kdy začne celovíkendový festival. Ve čtvrtek zahrají kapely Roxor a Blue Bucks. V pátek program začne kapela Kazisvět. Fanoušci během víkendu uslyší skupiny Knives To Gunfiht, Poppy Seed Grinder, Top Sekret, Hellocausator, Through the Disaster, Aniem Torment, Elysium, Malignant Tumor, Coldblooded Fish nebo Epicardiectomy. V našlapaném line – upu, který končí v neděli po jedné hodině v noci je také spousta dalších kapel.

TPCA Beat festival dá šanci mladým kapelám z okolí

Kolín – Na Kmochově ostrově v Kolíně se 22. července uskuteční jubilejní 10. ročník TPCA Beat festivalu, který dává příležitost talentovaným skupinám, ale fanouškům přináší také stálice hudebního nebe. Letos vystoupí kapely Visací zámek, Sto zvířat, UDG a Brisk Fart. Mezi soutěžní kapely patří Artmosphere z Lysé nad Labem, kolínské Blikající miminko, partička kolem klávesisty Pavla Makala říkající si Bach O. R., kutnohorská Melissa, kolínská banda Kozičky či taktéž místní kvarteto Prasákův gauč. Příležitost dostane také metalová partička Saphet a nejmladší kapelou, která se bude ucházet o hlasy, bude loni vzniklá Rissla. Letos poprvé budou součástí festivalu také běžecký štafetový závod Ekiden. Jde o tradiční japonský štafetový závod na 2,5 kilometru, který běží pětičlenné týmy. Závodníci si mezi sebou předávají látkovou šerpu a v každém mužském týmu musí být jedna žena. Smíšený tým pak musí mít dvě a více žen. Start a cíl závodu bude na atletickém stadionu a trasa povede lesoparkem Borky. 

Zuzana Víznerová.
Trenérka: Chcete sportovat v létě? Raději si přivstaňte