Osobně jej přijela představit jeho režisérka a producentka Mirjam Landová, její manžel Daniel Landa napsal scénář, muziku a zahrál si hlavní roli nemocného závodníka automobilové rallye a zpěvačka Olga Lounová vytvořila postavu jeho nemocné partnerky, která se rozhodne mu v posledním závodě nahradit spolujezdce.

Oproti tradici besed v kině tentokrát protagonisté snímku své dílo na začátku krátce uvedli s tím, že autogramiáda bude až po závěrečné besedě. Po titulcích odešel pouze jediný divák a Daniel Landa pozval přítomné sedící blíž, čímž se z besedy stalo přátelské popovídání.

„Film jsme natáčeli za extrémních podmínek a za malý balíček peněz,“ začala debatu s diváky Mirjam.

„Provázejí jej dramatické okolnosti, vznikal za dvacet čtyři natáčecích dní a v době, kdy se rozvodnila řeka a celá Nitra byla pod vodou a nemohli jsme točit tam, kde jsme chtěli. A teď, když došlo na cestu filmu do kin, zase přišla sněhová kalamita a do kin chodí třicet procent diváků, kteří jej navštěvují v tomto čase jindy,“ doplnil Daniel Landa.

Jeho žena připravila pro ty, kteří správně zodpověděli položené otázky, odměny v podobě CD s filmovou muzikou a triček, vše vánočně zabalené. Kolínští diváci se ukázali jako vnímavé publikum, protože věděli nejen jak se film jmenoval původně (Dotkni se duhy), ale i další detaily z filmu nazvaném nakonec podle tachometru.

„Příští rok? No uvidíme, děláme ještě muzikály,“ odpověděla Mirjam Landa na otázku směřující k dalším plánům dvojice. „No, muzikály, trošku to smrdí, to nejsou muzikály, Kleopatra to rozhodně není,“ ošíval se její manžel proslavený třeba Krysařem.

„První jízda byl šok, dobrý adrenalin, ještě spíš endorfin,“ odpověděla Olga Lounová na dotaz ohledně zážitku ze závodní rallye. Pak už následovala autogramiáda na plakáty a fotografie a ochotné pózování hostů zájemcům o společnou fotografii.

Zdeněk Hejduk