Ateliér v tuto chvíli otevíraly výše jmenované dámy, které však spolupracují ještě s Ilonou Veseckou, která dodala právě látkové dekorace a svícny a v neposlední řadě s Markétou Neroldovou, která je autorkou perníčků. Kromě těchto dam se v ateliéru bude pohybovat ještě fotograf Martin Holcman amatér na profesionální úrovni, jak říká Eliška Sochůrková. I jeho fotografie byly již v sobotu k vidění.

Na prodejní výstavu do ateliéru v Černínově dvoře mohou lidé zavítat ještě 19. a 20. prosince. Jak se Eliška Sochůrková dostala k umění? Co všechno čeká hosty v jejím ateliéru? Přečtěte si rozhovor s touto kreativní dámou.

Jak jste se dostala k umění?

Od malička jsem malovala a tvořila ze všeho možného. Asi jsem zdědila talent po svém tatínkovi, který je výborný malíř a umělec každým coulem. Živí se uměleckou platnéřinou,vyrábí historické zbroje.

Je to úžasné na něj koukat při práci, jak se mu plech tvaruje pod rukama do neuvěřitelných výtvorů.

Vystudovala jste tedy umělecký obor?

Ano, vystudovala. Díky rodičům, kteří můj talent podporovali, jsem měla jasno, kam půjdu na školu. Bylo mi jedno, jaký umělecký obor to bude, ale keramika je obor, kde můžu kombinovat jak malbu, tak i modelování.

Vystudovala jsem umělecko – řemeslné učiliště s nástavbou, obor umělecký keramik.

Kde jste získávala praxi?

Od prváku jsem chodila na výbornou praxi k mistru Fuxovi.

V druhém ročníku jsem přestoupila do ateliéru Květy Vondráčkové a rovnou jsem tam chodila i na brigády, později pracovat. Po škole jsem začala jezdit spolu se spolužačkou Bárou Řehákovou na trhy.

Je pro vás vaše práce zároveň koníčkem?

Ano. Díky tomu, že dělám více koníčků naráz, není pro mě práce jednotvárná. Každou chvíli dělám něco jiného.

Když mě nebaví zrovna modelovat, jdu si odpočinout k malířskému plátnu nebo chvíli sepisuji scénář pro Kolínskou společnost Poprávu.

Případně pro ně šiji dobové kostýmy. Když mě i tohle omrzí, jdu si zahrát na nějaký nástroj, nebo napíši nějakou písničku pro svou amatérskou skupinu Parton. A pak se zas vrátím k modelování.

Můj život i práce je jeden velký chaos, ve kterém se někdy nevyznám ani já.

S čím pracujete nejraději? S keramikou, kovem nebo raději malujete?

Jak už jsem říkala, nejraději pracuji se vším. Každá věc má dar vyjadřovat něco jiného. Malba je jako víla. Je to tvorba hodně o pocitech, člověk s ní může vyjádřit něco nehmatatelného, nadpozemského. Keramika je takovým hercem, dokáže se proměnit v cokoli a umožní vyjádřit danou věc i strukturálně, je zemitá, stvořená pro to, aby se na ni člověk díval tak zvaně rukama a kov dokáže dát výrobku, tvrdší charakter. Je to takový bojovník mezi uměním.

Tvoříte jen tak podle fantazie nebo na zakázku?

Tvořím hlavně podle fantazie, podle toho co se mi zdálo včera v noci a pokud jde o zakázky, vyhýbám se přesně daným zadáním. Já ani neumím moc dobře vytvořit nějakou věc na centimetr přesně. Mám ráda zakázky, které mají dané jisté téma, styl, ale zákazník mi nechá dostatečný prostor na to, jak to vytvořit.

Důležité pro mě je, aby se výrobek majiteli líbil a snad i trochu vystihoval jeho charakter.

Na co se u vás v ateliéru návštěvníci mohou těšit?

V našem ateliéru se mohou návštěvníci těšit hlavně na pohodový a trpělivý přístup. Na domácí prostředí, na plno možných nápadů.

Hlavně na výuku keramiky, kde je k dispozici i hrnčířský kruh a jako doprovodný program tu bude fungovat výuka malby, šperků, perníčků, látkových dekorací a fotografie.

Chystáte také nějaké další akce?

Na příští rok budou připraveny i tématické víkendové kurzy. Večer bude zpestřen výukou tance na dané téma. Při zakončení kurzu každý bude mít možnost se nechat vyfotit naším dvorním fotografem Martinem Holcmanem, který v ateliéru hostuje.

V jarních měsících plánujeme obohatit kurzy nějakým zajímavým výletem po okolí. Víkendové akce by se měly konat jednou do měsíce.

Pro koho jsou výukové hodin určené?

K nám si může najít cestu každý, kdo má chuť se něco naučit, nebo si chce odpočinout od všední práce. Je to místo pro pohodové, trpělivé lidičky. Příležitost seznámit se novými tvářemi, zapojit se do kolektivu. Naše kurzy mohou navštěvovat děti už od 2 let i s maminkami pokud jsou samostatné tak i sami. Jsme dobrým útočištěm pro děti, které vyžadují více pozornosti nežli ostatní-pro ty jsme připravili individuální hodiny.