Jste fenoménem hudebního světa hlavně pro mladé fanoušky, čím si to vysvětlujete?

Lukáš (dále L): To je těžké hodnotit, těch důvodů může být více. Rok a půl před tím, než jsme vyšli ven s prvním singlem, jsme pracovali na celé myšlence a koncepci tak, aby vše, hudbou počínaje, image konče, ladilo dohromady a tvořilo jasný celek. Tento způsob práce na naší scéně není tradiční.

Petr (dále P): Co se hudby týče, naším cílem bylo propojit melodické písničky, české texty a současný popový zvuk.

L: Máme také velmi osobní přístup k fanouškům, trávíme s nimi mnoho času, po každém koncertu máme autogramiádu a jsme na ní do posledního fanouška, pro fanoušky pořád vymýšlíme nové aktivity.

Jak vlastně vznikla kapela Slza? A jak vznikal název?

L: Jsou to už 4 roky, kdy jsem Slzu zakládal. Měl jsem tehdy myšlenku, vizi, jak by kapela měla znít a vypadat, a začal jsem hledat zpěváka. To trvalo asi půl roku a pořád se mi to nedařilo.

Až jsem jednou brouzdal na YouTube a našel Petrův kanál, kde měl covery zahraničních písniček. Ty se mi líbily tak moc, že jsem Petra kontaktoval a už za týden jsme spolu pracovali.

P: Naše písničky jsou o emocích. Ty mohou být smutné i veselé, stejně jako slzy – známe slzy smutku i štěstí, radosti. Hledali jsme slovo, které bude charakterizovat témata našich písniček, a to přesně slovo slza je.

Budova nové školy v Českém Brodě
Nová škola pojme 240 nejmladších žáčků

Během pár dnů jste se stali populárními, nebojíte se pomíjivosti slávy?

L: Já už se na hudební scéně pohybuji více než deset let, Petr také zpíval a hrál dlouho před založením Slzy, nebyl to pro nás tedy skok do neznáma. Za úspěchem Slzy stojí mnoho let tvrdé práce a i díky tomu si všeho vážíme a zůstáváme pokorní a s nohama na zemi.

P: Pomíjivost slávy si samozřejmě uvědomujeme, nepřemýšlíme nad tím ale takto. Netvoříme proto, abychom byli slavní, ale proto, že nás to baví a naplňuje.

V současné době připravujete novou desku, prozradíte, jak bude vypadat?

L: Od začátku roku neustále skládáme nové písničky a vybíráme z nich ty, které nám přijdou nejlepší. Snažíme se opět udělat vyrovnanou desku s deseti silnými písněmi tak, aby každá posluchače zaujala.

Deska vyjde až v říjnu, uslyší fanoušci v Plaňanech alespoň některé songy z nové desky?

P: V našem playlistu je zařazen aktuální singl Ani vody proud a připravujeme vypuštění druhého singlu. Pokud vyjde v termínu před koncertem v Plaňanech, určitě zazní.

L: Deska potom vyjde v pátek 13. října.

Yvetta Blanarovičová.
Yvetta Blanarovičová: Jedinečnost projektu netkví jen v muzice,ale i v atmosféře

Máte na kontě několik úspěšných songů, který je pro vás ten top?

P: Já neupřednostňuji žádné naše písničky před ostatními, mám rád všechny. U fanoušků je to myslím podobné, ale určitě se jim do paměti nejvíce vryl náš první singl Lhůta záruční.

L: Snažili jsme se, aby na první desce bylo deset vyrovnaných a silných písniček. Vzešlo z ní 5 singlů, což je velmi neobvyklé, a i na koncertech se ukazuje, že každá písnička má své místo.

Vystupovali jste už na spoustě míst, které místo pro vás bylo nejzajímavější?

P: Každý koncert je něčím zajímavý a přinese něco nového, nejde vyzdvihnout jediný. Máme to štěstí, že ať přijedeme kamkoliv, je téměř vždy vyprodáno a fanoušci vytvářejí nezapomenutelnou atmosféru.

Máte nějaké hudební sny, které jste si ještě nesplnili?

L: Mým snem bylo od střední školy stát se muzikantem a ten se splnil.

P: Sen věnovat se naplno muzice přišel ve chvíli, kdy jsem začal v 16 letech zpívat. Slza mi ho splnila.

Další díl Kolínského kulturního léta připadl na posvícenskou neděli.
Kolíňanka v klasickém obsazení bavila nejen lidovkou