Předposlední červnový čtvrtek přijel své knihy podepisovat do kolínského knihkupectví Kosmas a zájem o jeho autogram byl tak velký, že čtenáři zaplnili nejen interiér obchodu, ale stáli i před ním.

„Omlouvám se, že možná budu při podepisování nucen telefonovat, ale zrovna dnes vyšlo rozhodnutí o nelegálností odposlechů v kauze Nagyová, takže mi volají novináři a já pro onen verdikt nemám žádné slovo, které bych tu mohl vyslovit před desátou večerní a dětmi,“ zlobil se Robert Šlachta hned poté, co mu knihkupec Daniel Král předal po svém úvodu slovo.

Z tradičního pečení chleba ve Štolmíři.
OBRAZEM: Ve Štolmíři se opět pekl chleba

Autor ještě odpověděl dva dotazy a pak už jen ochotně podepisoval, rozdával signované snímky, případně se se zájemci fotografoval. Skoro každý žadatel o autogram mu po podpisu potřásl rukou a přidal nějaké přání: „A nežeňte se,“ nabádala jedna z dam, většina se ale loučila se zcela jiným vyznáním: „A jděte do politiky, tihle poctivé lidi tam jsou potřeba.“

Celá autogramiáda trvala více jak hodinu, na avizované telefonáty nedošlo, ale možná se v Kolíně uskuteční ještě beseda, kde by tenhle zajímavý člověk, který toho o zákulisí zločinu ví hodně, měl co vyprávět. „Včera jsem mluvil čtyři hodiny,“ přiblížil průběh podobných setkání.

Václav Klaus na Kmochově Kolíně 2010
PŘED 10 LETY: Festival Kmochův Kolín nevynechal ani prezident Václav Klaus