Skupina šesti členek všemožných věkových kategorií se spíše považuje za volné sdružení, vrátily se k tvorbě které se kdysi věnovaly, časem však z různých důvodů přestaly.

Autorky vystavují kresby a obrazy vytvořené technikou akvarelu, náměty hledají v krajině, květinách i v portrétu. Zajímavé je, že svá díla samy a jednotně rámují., vyrábějí pasparty ze silných kartonů, které svou šedí kontrastují s veselými barvami akvarelu.

„Setkáváme se jednou týdně od března loňského roku, podle počasí buď malujeme v plenéru nebo máme od radnice k dispozici prostory v bývalé sanatorce. V létě jsme vyrazily na týdenní malování krajiny do Kytlice. Takové zlaté skupiny jádro tvoříme tři, nyní se k nám přidaly ještě další tři autorky,“ říká Renata Pacalová která má jako jediná ze skupiny odborné výtvarné vzdělání.

První výstava vznikla vlastně improvizovaně, nečekaně se v muzeu objevil volný termín a malířkám se zdálo škoda ho nevyužít. Byly by pochopitelně rády, kdyby z dnešní expozice vyvinula časem tradice.

„Akvarel je vzdušná, ale zároveň těžká technika, vlastně neumožňuje nějaké zásadní opravy nebo retuše. Ale je to technika, která buď zaujme, nebo totálně odradí,“ odpovídá Pacalová na otázky návštěvníků proč právě akvarel.

Zdůrazňuje také, že všem jde hlavně o radost z tvorby která převažuje nad řemeslnými chybami a nedostatky.
Vernisáž, která proběhla ve velice přátelské atmosféře, zahájil pěvecký sbor Chorus Angelus, který svými písněmi připomněl již panující adventní čas.

Pavel Pávek