Betlémské světlo, promítání a horké nápoje přilákaly z tepla domovů ty, kteří zapoměli na chvilku na předvánoční starosti. Přišli rodiče s dětmi, babičky a dědečkové, přinesli svíčky, aby si zažehli a odnesli od Plaňanských skautů plamínky betlémského světla.

"Tuto tradici jsme v Plaňanech rozšířili o promítání na barák. Velká plocha bez oken starého domu č.p.29 je pro projekci ideální. K vidění byla nejdříve pohádka pro děti a pak vlastní tvorba o tom, jak se betlémské světlo do Plaňan dostalo. Unikátní dokument natočili a režírovali skauti pod vedením Štokyho a Sirky. Dále se na zdi objevily staré fotografie v kontrastu s novými. Jak se nám Plaňany za poslední dvě století měnily jsem viděli díky sběrateli starých dokumetů Jardovi Šteflovi a Ladě Urbanové, která si dala tu práci a ke každému historickému záběru nafotila aktualní," řekl Martin Charvát, plaňanský starosta.


Střípky ze života skautů z let 2003 až 2011 ukázaly, jak rychle stárneme a ve snímku Proti plamenu jste mohli nahlédnout  do sportovní činnosti nové generace mladých plaňanských hasičů. Promítání bylo ukončeno snímky z roku 2009, kdy Jarda Tužka alias Kroupa nejmladší nafotil při opravě věže kostela sv. Jana Křtilele Plaňany z ptačí perspektivy. Lehce zasněžená socha sv. Jana, svítící vánoční stromeček a teplý svařák či čaj dodaly celé akci krásnou vánoční atmosféru. K té přispěli i všichni organizátoři z řad skautů a Tomáš Pokorný, který připravil teplé občerstvení.

"Dovolil bych si na záveř přitomné pozvat ještě na dvě vánoční akce a to 24.12. od 24.00 na vánoční pobožnost do Husova sboru v Plaňanech, kde zazní kromě svátečního slova k připomenutí narození Pána našeho Ježíše Krista i známé koledy a na 26.12. od 14.00 hodina na koledování v Poboří do kaple sv. Gotharda, které pořádá ŘK farnost Kostelec n.Č.l. společně se mnou a místostarostou," zve vás starosta.