Už před pátečním křepčením prodávali studenti ve škole propisovací tužky a otevřeli sbírku, která pokračovala i na plese - ve společenském domě rozmístili kasičky pro dobrovolné finanční příspěvky. Nehledě na to, kolik se v nich nakonec ocitne peněz, už v úvodu plesu předaly studentky mamince těžce nemocné patnáctileté Karolíny Hájkové šek na patnáct tisíc korun.

Jinak se ples nesl v tradičním duchu – video zaznamenalo pirátské studentské tažení městem i školou včetně reakcí profesorského sboru, následovalo na choreografii náročné předtančení v režii Andrey Hrstkové a po tanečním intermezzu Tanečního klubu CrossDance s choreografií Masterchef, mažoretek Srdíčko a dvou skupin Freaks Crew se budoucí maturanti vrátili s efektním nástupem se svítícími vějíři.

Osmany Laffita navštívil kolínský Městský společenský dům.
Osmany Laffita nakonec bavil i muže, kteří na jeho pořad přišli nedobrovolně

„Je to nejmenší třída, ale zato třída s největším srdcem,“ vypíchl charitu ve svém proslovu ředitel školy Dušan Zahrádka a zároveň upozornil, že derniéru ten večer prožívá třídní učitelka Jana Bílá, pro kterou je to poslední ples. „Zažila jsem jich sedm, což si myslím, že je pěkné číslo. Obchodní akademie je moje srdcová záležitost, už kvůli tátovi, který na ní léta dělal zástupce ředitele,“ vyznala se profesorka.

Za studenty vtipně, když studium přirovnala a porovnala s účetnictvím, promluvila Eliška Kratochvílová. Pak už si každý z nich vychutnal svých pár minut slávy na červeném koberci, následoval tradiční přípitek, společné focení a první tanec s rodiči a pedagogy pod taktovkou skupiny Paragraf 202. I půlnoční překvapení se odehrávalo stylově v pirátském duchu se šibenicí a písní kapely Harlej, ale došlo i na diskotékové hity a závěrečnou nezničitelnou Macarenu.

Z prodeje vinylových desek v Městském společenském domě v Kolíně.
Obrazem: Prodej vinylových desek se tentokrát setkal s velkým zájmem

Tradicí plesů této školy je zpěv ředitele školy Dušana Zahrádky s právě hrajícím orchestrem, tentokrát ale dorazila celá kapela Sonus, kterou před téměř padesáti lety Zahrádka zakládal a v sedmdesátých letech byla na Kutnohorsku kultovní.

„Kluci přicházeli postupně, ale kapela za rok oslaví padesátiny,“ potvrdil z pódia Zahrádka. Kromě hitů od Kabátů, Lucie nebo Divokýho Billa si Sonus troufl i na legendární skladu Gyöngyhájú lány od kapely Omega, kterou v tuzemsku proslavil Aleš Brichta jako Dívku s perlami ve vlasech, tady ovšem s českým textem coby Paleta, když varhanní part zahrál muzikant na tahací harmoniku. Ples stylově ukončila písnička Jasná zpráva od Olympiku, nejvěrnější fanoušci si pak ještě vytleskali přídavek v podobě české verze skladby Boba Dylana Knockin‘ on heaven’s door, v tuzemsku proslavenou Petrem Kalandrou jako Nebeská brána.