Už o deváté hodině ranní zaplnili sál nejmenší diváci nejen z kolínským mateřských a prvních a druhých tříd základních škol, aby se společně bavili při představení nazvaném Chovej se jako člověk. V něm Pavel Novák se svým spoluhráčem, multiinstrumentalistou Tomášem Hambálkem, dětem zábavnou formou představili základy slušného chování, stolování, představování se, a to nejen scénkami či povídáním, ale i vtipnými písničkami, jejichž chytlavé refrény si malí fanoušci zpívali okamžitě společně s Novákem.

Trochu větší diváci pak dorazili o půl jedenácté, žáci prvního stupně především kolínské školy v Mnichovické ulici se v hodinovém pořadu nechali poučit Jak se dělá hit. Pavel Novák jim, opět zábavnou a pochopitelnou formou, přiblížil, co je u písničky melodie, rytmus, výraz či text a to jak na skladbách svého otce, tak na opravdových tuzemských i zahraničních hitech, které si fanoušci s chutí zazpívali, ale také tleskali do rytmu, vlnili se nebo soutěžili nejen křikem.

V pravé poledne pak Pavel Novák dokázal zaujmout i středoškoláky, a to velice upřímnou soukromou výpovědí nazvanou Svobodný vězeň. Ta se motala okolo všech závislostí, především pak těch drogových a alkoholových. Sám Novák byl mnoho let závislý na alkoholu a při líčení vlastního upíjení se, které bylo jen krokem od sebevraždy, byli zticha i sebevědomí puberťáci.
I tuto drsnou a pravdivou výpověď doprovázely písničky, především od autorů, kteří z tohoto světa odešli právě vinou svých drogových a alkoholických exesů. „Nejdůležitější je, aby učitelé ty děti do sálu přivedli, oni mají často strach, že budou vyrušovat a trošku se za ně i stydí, ale to už je pak moje starost, já vím, jak to které publikum zaujmout," vyznal se zpěvák po čtyřhodinovém úspěšném maratónu.