Náboženská obec Církve československé husitské Plaňany totiž dostala na opravu více než půl milionu korun.

„Díky získaným penězům došlo ke kompletní výměně střechy, opravě hromosvodu, štítu fary, sanaci odvodňovacího žlabu, zbudování bezbariérového vjezdu do areálu, opravu vstupních vrat, chodníků v zahradě a montáži laviček a osvětlení," prozradil na úvod starosta městyse Plaňany, Martin S. Charvát.

Prozradil také, že by byl moc rád, kdyby se v kostele konala každý měsíc alespoň jedna akce. „Nemyslím však jen nábožensky zaměřené," dodal Charvát. Podle něj by památka měla být místem, kde se Plaňanští sejdou a to jak věřící, tak neznabohové. Naznačil dokonce, že by se v Husově sboru mohly odehrávat klidně i rockové koncerty.

Na slavnostní otevírání však zvolil jemnější hudbu. Svým koncertem přijela občany Plaňan potěšit Zdenka Nečesaná, která zde nehrála poprvé. Místní ji mohli slyšet například na vánočním koncertu v obou plaňanských kostelech.

Tehdy se větší část koncertu měla uskutečnit právě v Husově sboru, varhany však nebyly ještě dostatečně naladěné. Tentokrát však již nic nebránilo tomu, vychutnat si v Husově sboru celý koncert.

Během srpna totiž probíhaly na varhanách další práce, které posunuly jejich zvuk do opravdu krásných poloh. Charvát navíc prozradil, že ani tentokrát tu nadaná hudebnice není naposled.

Hodinový varhanní koncert si přišlo poslechnout na padesát lidí. „Jsem ráda, že se vás tu vždy sejde tolik," děkovala obecenstvu Nečesaná za přízeň.

Ten, kdo měl zájem, mohl po koncertu navštívit ještě prostory fary, aby si prohlédl zajímavou výstavu nazvanou Babiččino kafíčko.

Vystavené exponáty jsou vypůjčené od obyvatel Plaňan a jsou mezi nimi opravdu zajímavé kousky.

Zejména mladé jistě překvapí, kde na Kolínsku se káva vyráběla a kolik bylo v okolí továren.

Starší zase rádi nostalgicky vzpomenou, jaké to bylo, když české výrobky měly přednost před těmi z dovozu. Zkrátka každý si na výstavě nalezne to své.

Páteční program však nebyl jediný, který si v rámci Dnů evropského dědictví Plaňanští připravili.

Přes celý víkend v dopoledních i odpoledních hodinách se konaly komentované prohlídky všech kostelů, zvonice i již zmiňované výstavy. V neděli se navíc uskutečnila slavnostní bohoslužba spojená se křtem. Celá bohoslužba byla doprovázena hrou na varhany a nechybělo ani vystoupení pěveckého sboru pod vedením Jakuba Mlnaříka.

Starosta městyse také v rámci akce nastínil další plány do budoucna. Podle jeho slov ještě není s úpravami Husova sboru konec. „Rádi bychom opravili vnitřní omítky," řekl Charvát a dodal, že vše záleží na tom, zda seženou další finance. Ke zvelebování je toho v Husově sboru stále dost. Pomalými krůčky se však Církev československá husitská Plaňany za podpory obce úspěšně snaží zcela renovovat kostel, faru i přilehlé okolí.

Městys navíc uvažuje o opravě místního špýcharu. „Mohlo by tam vzniknout místo pro výstavy. Pak bychom mohli měnit témata a vždy třeba jednou měsíčně prostory otevřít," vyzradil plán. K realizaci však vede dlouhá cesta. Nejprve by se prý musela opravit střecha špýcharu, což je velice nákladné. Následovaly by další nutné úpravy a opravy. Prozatím je to hudba budoucnosti, pokud však budou finance, mohou se v Plaňanech těšit na další a další zajímavé výstavy.

Plaňanští rozhodně nezahálí a snaží se vnést mezi místní alespoň malý kousek kultury.