Tancovačkou století s lehkou nadsázkou nazývají někteří fanoušci i muzikanti akci, která vypukne dnes v kolínském Městském společenském domě.

A fanoušci hudby se zároveň dovědí, kdo je nejoblíbenější z muzikantů v kolínském regionu. Kategorie? Zpěvák/čka, hudebník, kapela a nově i hudební počin roku. Do síně slávy zároveň vstoupí jedna osobnost z regionu. Ani u jedné kategorie přitom nerozhoduje žánr.

Už nyní můžeme slíbit, že o překvapení nebude nouze. Celkem pět skleněných Otíků pro rok 2010 dostanevečer nové majitele.

Na Tancovačce století zahrají Roxor, Polymetal, Telegraf a především oslavenci z Klaxonu

Své čtvrtstoletí existence na ní oslaví dnes již legendární kolínská kapela Klaxon a gratulovat jí přijedou spřízněné kapely z regionu.

„Na plakátech uvedený Blue Bucks bohužel nezahraje, kapela se před časem rozpadla, její lídr Jiří Mário Kampe dává dohromady novou sestavu, která však přecenila své síly a do data vystoupení nebyla schopna nacvičit repertoár,“ vysvětlují organizátoři.

Modré kozly nahradí a celý hudební večírek odstartuje kapela Roxor. „Žánrově i lidsky tam patří, navíc vyhráli u publika poslední T.P.C.A. Beat Fest a ještě ke všemu jsou personálně spjatí se skupinou Telegraf, která ten večer také zahraje,“ dodávají pořadatelé.

Po Roxoru na pódium vtrhne kapela z Přelouče říkající si už také slušnou dobu Polymetal, po něm dojde na Telegraf. „Zhruba před rokem jsme vydali naše rekapitulující 2 CD pojmenované Tisíce nás, které jsme si natočili ke kristovým létům kapely, bylo nám totiž třiatřicet. V příštím roce oslavíme pětatřicátiny a čeká nás také dvou a půl tisící koncert,“ shrnuje zpěvák kapely Petr Bašus.

Stejně jako na desce, tak i v sobotu samozřejmě zazní stěžejní skladby kapely jako jsou Potulní hráči, Křídla andělů a mnoho dalších.

Celý večer je pak především oslava Klaxonu. „Zahrajeme celkem ve třech různých seskupeních. Jako Old Klaxon v sestavě Ríša Ulrych za bicími, Petr Ježek s basovou kytarou, Roman Černý só〜lový zpěv a Jirka Mrázek na klávesy. Coby New Klaxon se představí zpěvák Standa Paštika, kytarista Pavel Bošina, basista Petr Ježek a bubeník Jirka Šturma.

Závěr pak bude patřit současné sestavě Classic s Romanem Černým za basovou kytarou, bubeníkem Marcelem Melšou a klávesistou Jirkou Mrázkem,“ říká kytarista Standa Kyselák, který jako jediný Klaxon nikdy neopustil a tudíž nesleze z pódia a bude hrát ve všech třech sestavách.

Avizovaní jsou i další bývalí členové Klaxonu, někteří se přijdou jen podívat, jiní se možná chopí i nástrojů. A aby té slávy nebylo málo, v rámci večera dojde ještě na vyhlášení Kolínského Otíka 2010, ankety Kolínského deníku o nejoblíbenějšího zpěváka, zpěvačku, muzikanta a kapelu roku.

Nově bude také vyhlášen nejlepší počin roku a do Síně slávy bude uvedena osobnost z regionu.

„Výsledky už známe, v některých kategoriích jsou dost překvapivé. Počet hlasujících stoupl několikanásobně a i počet nominovaných muzikantů se zvýšil. Vyhlašování bude napínavé, protože vyhlašovat budeme vždy při přestavbě jednotlivých kapel,“ nastínil šéfredaktor Kolínského deníku Zdeněk Holeček.