„Lidi se mě ptali, proč jsem tuhle oslavu neuspořádal v Praze, ale já jsem léta bydlel v nedalekých Bečvárech a na Kolínsku jsem prožil spousty nádherných let," zmínil v úvodu večera jeho hlavní protagonista Dan Zeppelin Horyna.

Coby hudební gratulant pak pódium opanovala pečecká kapela Telegraf, která v hodinovém bloku zahrála všechny podstatné písničky ze své autorské dílny počínaje úvodní Zlato nechci brát přes Karin a Tisíce nás až po nejslavnější Křídla andělů či Potulné hráče v podání obou zpěváků kapely Petra Bašuse a Ondry Marka. Jen balady Legenda se nadšení fanoušci nedočkali, přesto si vytleskali alespoň jeden přídavek.

Pak už sál patřil oslavencům – Merlin dnes kromě zpěváka Horyny tvoří mladí muzikanti bubeník David Scharf, kytarista Ondra Pátek a baskytarista Vašek Kalaš a společně se prošli všemi nejdůležitějšími skladbami pětadvacetileté historie včetně připomínky zásadní kapely světového rokenrolu, která dala Danovi nesmazatelnou přezdívku Zeppelin.

Ten k mikrofonu pozval i svoji téměř devadesátiletou maminku, která jej nyní provází na všech koncertech. „Jako mladá jsem tady nedaleko zpívala v jedné kavárně, dnes je tam banka," vyznala se a sklidila bouřlivý aplaus.

Po přídavcích si jen Dan převlékl propocené tričko s nápisem Merlin a vzal si to se jménem Benefit a jedinečný hudební mejdan pokračoval. Benefit nikdy neměl jen jednoho zpěváka, dnes v něm působí další legenda této party - Láďa „Gumáček" Koudelka, káru Benefitu organizačně i jinak táhne bubeník Milan Vipler, basista zůstal z předchozího Merlinu a o mladistvý kytarový tah na branku se starají dva Koudelkovi synové Matěj a Jakub.

„Tuhle písničku jsme schválně s Merlinem nehráli, nechali jsme si ji na teď," uvedl Horyna Nevadu, jejíž název se objevil i na projekčním plátně, které společně s ohňovými efekty dotvářelo prezentaci Benefitu. A zase nezapomenutelné pecky Tenhle rock'n' roll je náš, Kocovina, Zpívá s námi celý svět a především nesmrtelné pohádky – Hrabě Drákula, Hloupej Honza, Šípková Růženka, Baba Jaga… Zpíval je celý sál, některé fanynky se svlékaly do prádla a večer gradoval.

„Příští rok chceme s Merlinem vydat novou desku, určitě sem s ní přijedeme, jste totiž fantastické publikum," vyznal se Dan Horyna. „Tak tohle se fakt povedlo," chválil fanoušek Pavel, když před druhou hodinou ranní s partou kamarádů nadšení a propocení opouštěli sál.