„Vznikl před sedmi lety, kdy republiku sužovaly velké povodně, které národ semkly. Tenkrát se ozvaly místní kapely napříč hudebním spektrem a samy iniciovaly koncert. Zúčastnily se i sponzoři, takže do vylosované obce se pak vezly i třeba mikrovlnné trouby,“ vzpomínají pořadatelé z Městského společenského domu.

Dnes je festival daleko skromnější. „Oslovujeme kapely, které nejsou ještě moc známé, ty zahrají zadarmo na kvalitní aparatuře a po odečtení nejnutnějších nákladů vybranou finanční částku věnujeme potřebným,“ říká Jarmila Kašparová, ekonomka společenského domu.

Plakáty na akci slibovaly šest kapel, nová hardrocková formace Ranvej se nakonec omluvila. Večer tak v krásném letním počasí jen před pořadateli a lidmi z občanského sdružení Fokus, který byl letos adresátem pomoci, zahájila kutnohorská hudební partička říkající si Studená sprcha. „Neradi šuplíkujeme, ale pokud bychom měli naši tvorbu někam zařadit, tak pod nálepku crossover,“ usmívá se zpěvačka Bára Hlavinková.

Kapelu nijak deprimovala mizivá účast publika a s chutí si zahrála zajímavou muziku okořeněnou i flétnou. Další kapela přijela z východočeské Třemošnice a nabídla punk okořeněný prvky ska s pozounem i tahací harmonikou. S

Skupina FANFAN si pódium Městského společenského domu vyzkoušela coby předskokan stále slavnějších Charlie Straight a své CD nedávno křtila v sále restaurace U Vodvárků. Jejich nadupaný více rock než pop s akustickou kytarou, klávesami a zajímavými českými texty má určitě našlápnuto k dalším úspěchům, pokud kapely vydrží a nesleví z nastoupené cesty.

Nejvíce se prostor před pódiem zaplnil na následující partičku – kytarista Tomáš Zatřepálek přehodil žánrovou výhybku a po rockové kapele Brebur vsadil tentokrát na klasický jazz. Za kontrabas se postavil sportovec Pepa Kunášek, bicí obsluhuje také bývalý rocker Tomáš Marek a za mikrofonem si i na Ellu Fitzgeraldovou troufla Anežka Mejzrová, došlo i na přearanžované The Beatles.

Byl to teprve třetí koncert v historii Kronos Comba, jak si kapela říká, což bylo občas na sehranosti znát, ale až se trošku víc vyhrají, přibude do kolínského žánrového spektra další kapela, která by mohla přesáhnout hranice regionu.

To už se podařilo zpěvákovi a muzikantovi Mirkovi Vlasákovi, který po pěvecké dráze v kapela dŘevěná včela založil folkrockové Tata Mia s nimiž zrovna ten pátek soutěžil na celostátním kole festivalu Porta. Jeho hudební tečka letošním Notám na pomoc spočívala ve třech písničkách zahraných sólově na kytaru, pak jej podpořila jihočeská kapela Epy de Mye, kde Mirek hraje na ozvučenou bednu – cajon a zpívá.

Dříve folková kapela hodně přitvrdila, zapadl i Vlasákův vokál, i zde je kontrabas, tentokrát v rukách Lucie Cíchové. Kdo vydržel až do konce, určitě nelitoval. Vzhledem k tomu, že všechny kapely i zvukaři Láďa Dousek a Lukáš Vacek pracovali jen za pivo, které věnovali nájemci barů, odečtou se jen náklady za propagaci a celá vybraná částka poputuje do Fokusu. Bohužel při návštěvě okolo padesáti platících fanoušků to bude jen několik tisícovek…