„Základním motivem vzniku galerie byla snaha zpříjemnit procházení tímto místem," prohlásil architekt Vojtěch Malina, který se těmito prostory zabýval ve své diplomové práci. Na podlaze je namalována barevná grafika, ta je překryta méně odolnou bílou barvou, která se postupem času v podchodu ochodí.

„Na začátku podchodu už ta barva opršela, uvnitř se ochodí, takže vznikne originální výtvarné dílo. Zdi jsou pak k dispozici dalším umělcům," dodala autorka. Ta společně s Vojtěchem Malinou a týmem organizátorů Majálesu na zeď nastříkala malým písmem větu: „Kde není umění, tam se nic nezmění." A jakýsi sprejer už přidal další nápis. Desítka účastníků vernisáže pak diskutovala problémy městské aglomerace sahající od možnosti zastavění pole na sídlišti U Jána, problémy s kolínskou dopravou i druhým obchvatem až po stavby dálnic a jejich vlivu na životní prostředí.