Vedoucí skupiny Mirek Horáček ale vymýšlí stále propracovanější scénáře, takže tentokrát nedošlo jen na dvě bitvy a to u Patay a Castillionu, ale i na korunovaci krále a především zatčení a upálení slavné Johanky z Arku.

Ilustrační foto.
TÝDEN OČIMA Jakuba Šťástky: Kauza pozemku v Kolíně, modely z vlnité lepenky

„Nejnáročnější bylo vyrobit figurínu, která nakonec na hranici shořela. Její výměna za herečku byla tak rychlá, že ji nepostřehli ani kluci pod hranicí a malé děti v publiku brečely. Hranice nám chytla nad očekávání, takže jsme ji nechali dohořet a protáhli modlení mnichů," nechal Horáček nahlédnout do zákulisí. Podle něj se akce zúčastnily na tři stovky nejen šermířů, ale i dalších postav jako byli mniši nebo plačky. „Pro mnoho z nich je Kolín srdeční záležitostí, bitvu u nás berou jako začátek sezony, často k nám jezdí s dětmi a užívají si to tady," dodal Horáček.

Zámek Žleby
Zámky lákají na prohlídky v kostýmech i divadelní scény

Návštěvnický rekord se sice zlomit nepodařilo, přesto v krásném slunném počasí dorazilo hodně přes tisícovku fanoušků historie. „Bojovníci utržili tři lehká zranění, ale na šití to nebylo," zmínil ještě Mirek Horáček. Odpoledni na jízdárně, které zpestřilo mnoho stánků nejen a občerstvením, ale i s dřevěnými meči pro děti nebo koženými či skleněnými výrobky, předcházel průvod městem a několik soubojů na Karlově náměstí.