Než se třicítka maturantů převlékla v případě dívek ze stříbrných triček a chlapci odložili stejnobarevné kšandy, byl na řadě doprovodný program.

Dvě skupinové choreografie a jednu sólovou předvedl kolínský taneční soubor CrossDance vedený Vladimírem Vidnerem a Naďou Eretovou, kouzelnické triky pak účastník skutečné soutěže Česko Slovensko má talent říkající si Magic Alex. Ten ukázal kouzla s noži, třídní učitelku Olgu Šůchovou přizval coby asistentku při sekání okurek. Její ruka nakonec pád gilotiny vydržela, po levitaci stolku došlo k největšímu triku, v němž kouzelníkova asistentka zmizela někde v malé krychli, kterou následně probodl meči.

Kmochův Kolín 2019. Archivní foto.
Blíží se to. Po dvouleté přestávce bude Kmochův Kolín i Den záchranářů

Pak už budoucí maturanti slavnostně nastoupili, za všechny vyučujícím i rodičům poděkovali Honza Křeček a Eliška Blechová, stále ještě nemocný ředitel školy Ivo Zachař pozdravil přítomné z videa s poselstvím, že u maturity nemůže vyhrát jeden, ale všichni. Následně už si účastníci Talentu pod moderátorskou taktovkou Jakuba Kotka chodili po červeném koberci jednotlivě i ve dvojicích pro svoji šerpu z rukou třídní profesorky, což doprovázely nejen už tradiční konfety či házení mincí pro štěstí, ale přilétla i podprsenka. Když si svoji šerpu převzal i poslední student a dostala ji také Olga Šůchová, přišel čas na přípitek, sesbírání mincí a první tanec s profesory, rodiči a dalšími příbuznými za hudebního doprovodu kapely Unikát.

Samozřejmě nechybělo půlnoční studentské překvapení i zašlapání šerp pro štěstí u budoucí maturity. Vzhledem k tomu, že v květnu čekají zkoušky dospělosti na studenty všech středních škol, pokračují maturitní plesy až téměř za měsíc, ale zato téměř každý červnový víkend.