Country kapela Trampoty zahraje v parku U Tří pávů

Kutná Hora – Country kapela Trampoty zahraje v úterý 8. srpna od 18 hodin v kutnohorském parku U Tří pávů. Kapela, která stála u zrodu Kutnohorské kocábky, hraje ve složení Zdeněk Sosnovec, Milan Douša, Jiří Lebeda, Milan Laurov, Miroslav Suchý, Barbora Hőlzlová, Milan Dlouhý, Vladimír Bžoch, František Ševčík a Michaela Váchová.

V neděli zpřístupní veřejnosti starý židovský hřbitov

Kolín – Starý židovský hřbitov můžete navštívit v neděli 13. srpna od 10.00 do 17.00 hodin v rámci Dne židovských památek v České Republice. V tento den se otevřou čtyři desítky běžně nepřístupných židovských pamětihodností v Čechách, na Moravě a Slezsku. Mezi zpřístupněné památky patří také čáslavská synagoga.

Do Zruče se vrátila doba Rudolfa II.
OBRAZEM: Do Zruče se vrátila doba Rudolfa II.

Do skanzenu zavítá bylinkářka

Kouřim – Řemeslné pohádkové léto ve skanzenu pokračuje v sobotu 12. srpna od 10.00 do 18.00 hodin. Zkušená bylinkářka návštěvníkům připomene, že v době svátku Nanebevzetí Panny Marie, lidově zvaného „Matička kořenná“ vrcholí sezona léčivých rostlin a samozřejmě pohovoří o zázračné síle bylin. Pro děti je připravena interaktivní aktivita a tradičně zazní tématická pohádka. Příchozí si mohou také prohlédnout instalaci „Od Markéty k Matičkám“, která představuje lidové obyčeje vztahující se k období vrcholícího léta. 

Pořádají oslavy k 90. výročí

Stříbrná Skalice – Oslavy 90. výročí založení klubu TJ Meteor Stříbrná Skalice se uskuteční tuto sobotu 12. srpna od 11.30 hodin na místním fotbalovém hřišti. V pravé poledne proti sobě nastoupí žáci zdejšího klubu a dorostenky Sparty Praha. Střírnoskalická Stará garda poměří své síly od 14.00 hodin s týmem Smolíci. Oslavy vyvrcholí v 17.00 hodin, kdy proti sobě nastoupí domácí dospělí a Internacionálové ČR.

Muzeum vystavuje kola

Přerov nad Labem – Sedmdesát jízdních kol a šedesát motocyklů českých i světových značek je k vidění v přerovském muzeu Moto & Velo. Zakladatelem sbírky muzea je sběratel a cyklistický závodník Jaroslav Vavřík. Jeho sbírka byla mnohokrát úspěšně vystavována v Čechách i zahraničí. Otevřeno je od úterý do neděle od 9 do 17 hodin. 

Řemeslné pohádkové léto ve skanzenu - pekařka.
OBRAZEM: V kouřimském skanzenu roztopili pec

Výstava Ztracená generace je k vidění do konce srpna

Uhlířské Janovice – Výstava k výročí 1. světové války nazvaná Ztracená generace je do konce prázdnin k vidění v minigalerii Kulturního a informačního centra v Uhlířských Janovicích. Expozice je zapůjčena ze Středočeské vědecké knihovny.

Velorexy mají sraz v Pátku

Pátek – Milovníci populárních velorexů se mohou těšit na XIV. sraz těchto vozidel. Akce se koná pod názvem V pátek v Pátku ve dnech 11. až 13. srpna v obci Pátek u Poděbrad. V sobotu proběhne jízda po okolí se soutěžemi. V neděli bude mít veřejnost příležitost prohlédnout si velorexy na Jiřího náměstí v Poděbradech, a to od 10 do 12 hodin.

Mistrovství ČR chrtů na 280 metrů v Kolíně
OBRAZEM: Chrti závodili v Kolíně

Folkaři se sjedou na Kocábku

Kutná Hora – Třicátý čtvrtý ročník festivalu Kutnohorská Kocábka se bude konat v sobotu 12. srpna od 13 hodin na nádvoří Vlašského dvora. Na festivalu folkové a country hudby zahrají tradičně Brzdaři a Trampoty. Dále budou k vidění skupiny Rusty Strings, Z Hecu, Richenza čiJohny Cash Trio. V rámci festivalu zazpívá také J. Schmidt, Sabina Uxová, Petra Černocká a na festival zakončí vystoupení skupiny Ohaři. Vstupenky budou k dostání na místě konání nebo také v předprodeji v Informačním centru v Sankturinovském domě.

Ostrov ožije historií

Kolín – Na kolínském Kmochově ostrově se v sobotu odehrají historické slavnosti. Jde již o 6. ročník akce, která bude letos věnovaná 300. výročí narození císařovny Marie Terezie a generála Laudona, jehož pluk v Čechách tvoří Páni z Kolína. Program na hlavní scéně je připravený od 10 do 18 hodin. Ne vedlejší scéně bude vybudovaný malý vojenský tábor s ukázkou zbraní doby vlády Marie Terezie, výukou tanců k vidění bude i katovna nebo naučná tabla. 

Z natáčení pohádky Tajemství staré bambitky
Skanzen opět hostí filmový štáb