Za zhlédnutí podle Dlouhé určitě stojí on-line nabídka Galerie Středočeského kraje i Českého muzea stříbra.

Galerie, která je známá také pod zkratkou GASK, nabízí videa k aktuálním i dřívějším výstavám jak na webu, tak na sociálních sítích. „Velmi oblíbený je také seriál, ve kterém lektorky GASK představují zajímavé knihy pro děti i dospělé. Již na jaře se podařilo realizovat kompletní virtuální prohlídku rozsáhlé stálé expozice Stavy mysli / Za obrazem. Každý, kdo vstoupí do tohoto prostoru, si může prohlížet významná díla předních umělců, sledovat videa nebo poslouchat podcasty k vybraným dílům,“ odkázala Dlouhá na možnost virtuální návštěvy prostřednictvím webových stránek.

Z tiskové konference v sídle hejtmanství Středočeského kraje.
Rušení projektů, dotací i škol. Takový bude středočeský rok 2021

Lituje, že se nemůže uskutečnit akce ADVENT – DESIGN – GASK s prezentací předních designérů (včetně těch úzce spjatých s výstavním programem GASK), jež se loni setkala s velkým ohlasem. Fanouškům designu však GASK nabízí představení vybraných tvůrců v on-line prostoru – a to i soutěží o designérské kousky.

Z virtuálních prohlídek výstav nabízených kutnohorským muzeem stříbra Dlouhá obzvlášť upozorňuje na možný návrat k těm o Lucemburcích nebo Václavu IV., ale radí nevynechat ani další virtuální výstavy. „Pestrost si muzeum udržuje i na sociálních sítích, kde najdete informace k jednotlivým výstavám, ale také zajímavé soutěže a kvízy,“ odkázala na facebookovou prezentaci.

Jedním dechem Dlouhá upozorňuje, že muzeum nyní pracuje i na konceptu současného dění a prosí občany o spolupráci při zachycení nelehkého covidového období. Pro sbírku Dokumentace současnosti, která naši dobu přiblíží budoucím generacím, shání vše, co vznikalo v souvislosti pandemií: od šitých roušek po různé plakáty či upozornění. Kdo má chuť přispět – a ovlivnit tak, jak na současnost budou nahlížet budoucí generace – se může ozvat kurátorce sbírky Kateřině Vavruškové prostřednictvím e-mailu vavruskova@cms-kh.cz.