Zpráva o konci Natrucu zrovna v jeho jubilejním ročníku na sociálních sítích vyvolala smutek, někdy dokonce rozhořčení. Proč jste se rozhodl festival letos zrušit?

V oficiální tiskové zprávě jsem uvedl především zdravotní důvody. Není to úplný konec festivalu, spíš zdravotní pauza, abych našel sílu jít do rizik a nejistot, které jsou s jeho pořádáním spojené a které se v posledních letech stupňují. Není festival jako festival, každý nemá stejné možnosti.

Co tím myslíte?

Natruc je pouze na moji odpovědnost – na rozdíl od jiných nemám v zádech natolik silné sponzory, abych si mohl jen nadiktovat, které kapely chci, oslovit je a pak už být v klidu. Na rozdíl od jiných pořadatelů se tím také neživím, mám své velmi náročné povolání ředitele dětského domova a kulturní akce pro mě vždy byly jen koníčkem.

Nedávno jste na sociálních sítích komunikoval s vedením města ohledně kultury pořádané městem – zdarma. Říkal jste, že to může být komplikované pro pořadatele „komerční" kultury. Můžete popsat, v čem vidíte problém?

Myslel jsem to tak, že akcemi pro lidi zdarma se vytváří nerovné konkurenční prostředí. Kdyby v jedné pekárně dávali rohlíky zdarma, tak to ostatní také mohou zabalit. Díky tomu, že nastal obrovský boom hudebních akcí, které jsou financovány z rozpočtů obcí, se cena kapel za poslední dva roky zvýšila skoro na dvojnásobek a lidi za festivaly už nechtějí platit, když mají stejné kapely jinde zadarmo. Tím nechci říct nic špatného na adresu města. Město mě v posledních letech v pořádání festivalu podporovalo a doufám, že tomu tak bude i nadále.

Který ročník Natrucu považujete za nejúspěšnější, jaký se vám líbil nejvíce?

Mně osobně se Natruc nejvíc líbil, když začínal - těch prvních pár ročníků, kdy ještě na ostrově nebyl amfiteátr a kdy ještě v Čechách nebylo tolik hudebních festivalů.

Psal jste, že důvodem pro zrušení letošního Natrucu je také stres a odpovědnost, které byste se nezbavil, ani kdybyste delegoval více úkolů na organizační tým. Jsou nějaké úkoly, které je třeba vyřídit, ale v začátku festivalu vás ani nenapadlo, že jsou potřeba? Přibyla během let třeba potřebná razítka, povolení…?

Festival se rozrostl a tím se zvýšily i rizika spojené s jeho pořádáním. Největším problémem je kromě zvýšení ceny kapel také absence zázemí na Kmochově ostrově a nefunkčnost nové lávky z Rybářské ulice. Moc bych si přál, aby se tento problém vyřešil – hlavně aby ustaly každoroční dohady spojené s příjezdovou cestou. Nejhorší je na tom ta nejistota. Minulý rok jsem ještě v červnu nevěděl, za jakých podmínek budeme moct přes lávku přejíždět. I když pak výjimku dostaneme, stojí nás přejíždění velké peníze. A to nemluvím o zasíťování ostrova, elektrocentrálách, atd. Kvůli těmto problémům jsem hledal i jiné místo pro Natruc, ale nic nenahradí kouzlo Kmochova ostrova, kde se festival zrodil.