„Kolínské kulturní léto není proto, aby se rušilo," uvedl pár minut po sedmnácté hodině právě Jan Roth, zároveň i předseda kulturní komise kolínského městského úřadu a uvedl kapelu Detto, která je personálně propojená s jeho Wyrtonem.

Vedle zakladatele kapely a jejího dvorního autora Mirka Boháče a zpěvačky Dany Hospodkové s Detto hrají i bratři Jakub a Filip Bartákové právě z Wyrtonu i jeho houslista David Šefl.

Hosté z Chrudimi sáhli i k blues, v němž si jako host zahrál na foukací harmoniku Jan Roth. Po hodině hry vyměnil Filip Barták baskytaru za banjo, jeho bratr se přidal s harmonikou, David Šefl se chopil houslí, Honza Roth mandolíny a nově se připojil kontrabasista Libor Kameník, aby společně pod značkou Wyrton rozhodili mezi zhruba stovku sedících fanoušků moderní bluegrass interpretovaný česky.

„Zpíváme česky, protože žijeme tady, angličtina nás uráží," bavil moderátor Roth. Celé dvě hodiny programu poprchávalo, v závěru déšť zesílil, ale přítomní jen roztáhli deštníky a dál nadšeně tleskali muzice linoucí se z již potemnělého altánku.

„Potěšili jsme zhruba stovku fanoušků tohoto hudebního žánru, to není nikdy masová záležitost a jsem rád, že přišli dešti navzdory," shrnul Petr Kesner, vedoucí pořádajícího odboru.