Pokud byste jej chtěli využít k zábavě i poznání, nabízí se návštěva kouřimského skanzenu, kde se Svatohavelské posvícení koná v neděli o 10 do 16 hodin. Po celý den tam bude posvícenský jarmark s flašinetářem, povídání o zelí v lidové kuchyni, chybět nebude ani krouhání zelí. Chystá se příprava a pečení koláčů a řepánků (tlučení a mletí máku), malování svatých obrázků – podmaleb na skle – bylinářství a poradenství Jany Hunalové nebo povídání o lidových tradicích nad prostřeným posvícenským stolem.

Poznáte výrobu a druhy likérů s Jiřím Svobodou z Kouřimi, vinař Jozef Žáček z Kutné Hory představí vlastní vína a řada dalších zajímavostí.

Chybět nebude „pěkná hodinka“ s pantátou Burešem, Drahovzalem a Dědkem či dětské hry v podání Ladova národopisného souboru z Hrusic. Divadlo Navětvi s představením Dlouhý, široký a bystrozraký, bude se besedovat o jídle a hodování s Kamilou Skopovou, folkloristkou, spisovatelkou a výtvarnicí, která představí novou knihu Čechy, domov můj.

Program:

10.30 a 13.30 -  Divadlo Navětvi

11.00 - Beseda O jídle a hodování

11.30 a 15.00 - Jakej trest nešlechetnýmu škůdnikoj přišel – rekonstrukce lidového zvyku stínání kohouta z Podještědí, Folklorní soubor Horačky

11.50 a 15.20 - Kytka, koloušek, věneček, šejdovec aneb nepudu z hospody, šelma bych byl – vystoupení Folklorního souboru Horačky

14.00 - Beseda o šití a údržbě lidových krojů s Michaelou Patočkovou a Marií Antonií Filipovou

Cesta na nádraží je pro chodce komplikovanější.
Uzavírka komplikuje cestu na nádraží
Restaurant Day a pečení chleba ve Štolmíři
Kam za kulturou a kde si užít víkend?