Benoît Turjman má Deburauovi, kolínskému rodákovi, nejvýraznějšímu představiteli evropské pantomimy 19. století, na jehož počest se festival pořádá, velmi blízko. Co do spojitosti s mistrem Beanem dlužno dodat, že zaskakoval za Rowana Atkinsona ve filmu Prázdniny pana Beana. Do Kolína přiveze bláznivou komedií Soused, jež má na svém kontě už více než 150 odehraných představení, a předvede ji po oba dny buď ve zkrácené verzi nebo celé představení v sobotu večer.

Mezi dalšími představeními se objeví třeba dobrodružné pohádkové vyprávění o hledání času Teátru Pavla Šmída, žonglérské vystoupení Václava Jelínka nebo pestrá akrobatická show Losers Cirque Company. V ní se bude i soutěžit a o vítězi rozhodnou sami diváci. Přijede také nestor všech Kašparáků Teatr novogo fronta a Ústav úžasu, aby rozjely zapomenutou tradici letních středověkých dešudetadytándlí (Hluboce Impozantní Taškařice). Další dávku humoru v kombinaci s bravurně zvládnutým žonglérstvím přivezou Bratři v tricku. I zde se do představení zapojí diváci, dokonce budou rozhodovat o jeho průběhu.

Letní tábor Junáku Červené Pečky.
PODÍVEJTE SE: Výlety i soutěže. Junáci z Červených Peček si užili letní tábor

„Nový cirkus, zvířecí masky a akrobacie inspirovaná charakterem zvířat, přirozenost a síla přírodních živlů ve své tajemnosti i kráse – to je představení mladé skupiny Feel the Universe Circus Company inspirované poetikou bajky, okořeněné řemeslností cirkusových technik, výtvarného umění a živé hudby. Fireducks představí komickou kuchařskou roadshow. A závěrem pátečního dne procestujete s Ilusias celým světem! Užijete si tajemnou atmosféru černého divadla, speciálních UV efektů a iluzionistických triků,“ dále zve Jitka Hermová z odbor školství, kultury a sportu.

Dalším kouskem pro děti bude komediální pohádka Klaun Pingu, malé i velké diváky jistě opět nadchne Long Vehicle Circus se svým uměním na vysokých chůdách, akrobacií a tancem. „Groteskní až komiksový souboj o nadvládu nad toaletami vám představí Jonatán Vnouček a Michaela Stará – Johnny & Jenny. V.O.S.A. Theatre a Sunriders v C‘est la wheel přiváží zosobnění pradávného lidského vynálezu – pravé nefalšované kolo. Uvidíte akrobacii, tanec i šprýmy, těžké balancování na hraně rizika i lehké taneční kroky,“ pokračuje Jitka Hermová s tím, že k festivalu již neodmyslitelně patří účinkování Katedry nonverbálního divadla HAMU, jejíž studenti a pedagogové i letos uvedou novou pestrou show krátkých skečů a výstupů, připravenou přímo pro kolínský festival.

Z požáru v Nerudově ulici večer 23. srpna 2021.
VIDEO, FOTO: V Kolíně v panelovém domě hořel ve sklepní kóji odpad

Závěr jubilejního ročníku festivalu opatří opět V.O.S.A. Propojí svět divadelního a výtvarného umění s moderními technologiemi. Svítící obyvatele podmořského světa rozsvítí šest a půl tisíce kilometrů optických vláken a tři a půl tisíce LED světel, když se z hloubi oceánu vydají objevovat svět.

Gasparáda 2019

Gasparáda 2018

Gasparáda 2017

Gasparáda 2016

Gasparáda 2015