Příjemný open – air festival pořádají s pomocí města Kouřim kamarádi z Mukovy bývalé kapely p. m. band. Vystupujícími jsou spolu s nimi Mukovi kolegové z řad zpěváků, ale i spolutvůrci písniček, studioví producenti, pódioví muzikanti nebo ti, kteří zcela po svém zpívají Mukovy songy. Po zhruba tisícovce návštěvníků na první ročníku v roce 2012 se jich vloni sešlo na dva a půl tisíce, takže letos nejspíš třítisícová hranice padne jak nic. Startuje se 30. srpna v 17 hodin.

Město Kouřim patřilo k místům, kam Petr Muk ve volném čase rád jezdil s rodinou. Historické město se stalo i místem, kde společně s kapelou našel azyl pro přípravu na koncertní turné.

„Za celou dobu, kdy tu býval, si získal skromností a vstřícnou povahou mnoho přátel. Dodnes potkávám spoustu lidí, kteří vzpomínají na setkání s ním. Kdo Petra dobře znal, ví, že díky své nepředstírané civilnosti měl rád spíše obyčejný život, běžné starosti a běžné osudy, než že by si užíval života celebrity, kterou ovšem nepochybně byl. Dokázal každého vyslechnout, popovídat si s ním a někdy i poradit. Často tak slýchávám, kdo a kdy z Kouřimáků navštívil Petrův hrob v Českém Krumlově," popsal bubeník někdejší Mukovy kapely, Kouřimák Tomáš Waschinger.

Muzikanti, manageři a přátelé Petra Muka se po jeho smrti nechtějí jen tak rozejít, a éru spolupráce s ním tak navždy uzavřít.

„Myslíme si totiž, že jeho písně, a nejen ony, stojí za to posouvat ve věčnosti dál. Je nám jasné, že Petrův hlas je nezaměnitelný a nenahraditelný, ale přesto se ty songy pokusíme hrát a zpívat díky jeho kolegům a kamarádům tak, abychom Petrovu odkazu neudělali ostudu," dodal Tomáš Waschinger.

A tím se zrodila myšlenka uspořádat vzpomínkový koncert právě v Kouřimi.

Původním záměrem byl jeden vzpomínkový večer. Druhý ročník organizátoři neplánovali. Jenže ten první měl takový úspěch a atmosféru, že se prostě nedalo nepokračovat. Na první ročník přišlo tolik lidí, že organizátoři neměli ani vytištěných tolik vstupenek, ve stáncích s jídlem došly veškeré zásoby. A tak se z nultého ročníku stal první, vloni se uskutečnil druhý a v sobotu startuje Kouřimská skála s pořadovým číslem tři.

S Kouřimí poprvé spojil Petra Muka právě bubeník Tomáš Waschinger. Petr Muk za ním poměrně často jezdil a oblíbil si městečko i jeho obyvatele. Dokonce tam chtěl koupit domek, ale bohužel už k tomu nedošlo.

A tak se v sobotu opět sejdou lidé, kteří na něj nezapomněli a zapomenout nechtějí. Město už několik let pravidelně poslední prázdninovou sobotu pořádá Putování s pohádkou aneb loučení s prázdninami. Takže pokud se do prostoru Kouřimské skály vydá celá rodina, může tam strávit celý příjemný den.

Velkou roli hraje samozřejmě počasí. Vloni bylo vypočítané takřka na hodinu. „Petr si znovu pohlídal počasí, takže zvlněná studená fronta s deštěm přišla až po půlnoci, ve chvíli, kdy se Kouřimská skála 2013 už chýlila ke konci," komentoval dlouholetý spoluproducent Petra Muka Karel Deniš. Letos to podle předpovědi meteorologů vypadá, že deštivé počasí by do soboty mělo ustoupit.

Zavzpomínat na Petra Muka a nenechat zapomenout jeho odkaz přijedou Monika Absolonová, Helena Vondráčková, Vašek Noid Bárta, Bohouš Josef, Jakub Smolík a mnoho dalších. Tomáše Waschingera na Kouřimské skále uslyšíte mimo jiné v kapele Všichni Svatí, která své debutové album Vytáhni mě z davu vydala teprve letos na jaře a už slaví úspěchy. Na českých rádiích i s klipem na YouTube. Aktuálně koncertuje s kapelou Čechomor.