Do nejvyšších pater hudebního světa se z Kolínska dostala kapela Divokej Bill, která v příštím roce oslaví už dvacet let na pódiích. V srdcích rockerů má své místo také bratrská kapela Divokýho Billa, partička Medvěd 009, která nedávno přilákala fanoušky na vystoupení v českobrodském pivovaru.

HRAJÍ GENERACÍM

Kolínsko má však také své regionální hvězdy, které buď neměli možnost nebo ambice se dostat dál. Jednou z nich je bezesporu kapela Telegraf, která hraje na zábavách už čtyřicet let a stále se jí daří vyprodávat sály. „V dnešní době je mimořádné, když s kapelou zpívá a doslova dýchá skoro 700 fantastických lidiček. Všem moc děkujeme, pro každého z nás to byla úplná pohádka," vyznal se na sociálních sítích Viktor Szita, klávesista Telegrafu po úspěšné narozeninovém koncertu v Pečkách. Pokud mluvíme o Telegrafu, nesmíme zapomenout ani na metalový Roxor. Spojnicí mezi těmito rozdílnými kapelami je zpěvák Ondra Marek a také spousta společných fanoušků.

Trenér Predrag Benáček (tleskající) je staronovým trenérem kolínských Medvědů.
Predrag Benáček skončil na lavičce Kolína

Příznivci punkové scény znají také kolínské Kozičky. „Kozičky v roce 1996 zahajovaly českobrodský festival Rock for People a o rok později budily spící amfiteátr o páté ranní," připomněl novinář a fotograf Zdeněk Hejduk. Na stejném festivalu si zahrála také hardcoreová kapela City Lights, která má vazby na Pečky, kde v minulosti pořádala oblíbený Pečkyfest. „Na Rock for People si letos zahrajeme znovu," prozradil zpěvák Tomáš Hubal.

Ve výčtu kapel známých na Kolínsku nemohu chybět ani Blue Bucks, Bastilla, Imrvere, Insignie nebo The Infection.

LEGENDA Z KUTNÉ HORY

Kutnohorskou stálicí je kapela Brix, která hraje do roku 1989. V zakládající sestavě byl Petr Klér, který hrál na basu, Michal Merta na kytaru, Jiří Janata na bicí a o zpěv se staral Pavel Fessl. O rok později přibyl do kapely další kytarista, Zdeněk Poledne.

Repertoár kapely byl a je založen především na vlastní tvorbě s hudbou Zdeňka Poledne, Petra Kléra, Michala Merty a texty Pavla Fessla. Na konci roku 1992 pak byla kapela již dobře rozjetá a hrála především posluchačům v okolí Kutné Hory, Havlíčkova Brodu a Sedlčan. Do širšího podvědomí se dostala v letech 1993 až 1995, kdy působila jako předkapela třeba Katapultu, Hudby Praha, Burmy Jones, Citronu a dalších. stálicím rockové scény.

Vlaky vyjely proti sobě na nádraží v Českém Brodě. Ke srážce nedošlo.
Vlaky vyjely proti sobě. Stává se to pravidlem? Na nádražích chybí výpravčí

Telegraf byl u začátku kariéry Divokýho Billa

Když se v roce 1998 formovala dnes známá úvalská parta Divokej Bill, slavila legendární regionální kapela Telegraf už 21 let na pódiích. Kapela z Pečecka v čele s Petrem Bašusem tehdy mladé, začínající hudebníky vzala s sebou na několik zábav.

„Vzpomínám si, že jsme s Billem hráli jednu z prvních akcí v Sokolči," zavzpomínal Petr Bašus. Podle jeho slov s nimi pak Vašek Bláha a spol hráli ještě několikrát. „Potom jsem s nimi jezdil také jako zvukař," připomněl Petr Bašus, že tyhle dvě kapely z Kolínska k sobě měli blízko nejen na samotném pódiu. Zatímco Telegraf však nikdy neměl ambice stát se mediálně známou kapelou a hudbě se věnovat profesionálně, Divokej Bill měl už po pár letech našlápnuto ke hvězdám.

Když pak kapela Telegraf před deseti lety slavila 30 let na pódiích, Divokej Bill nemohl na narozeninové oslavě kapely chybět. Po devíti letech se z mladé kapely stala známá a uznávaná skupina, jejíž songy znají lidé z rádií. Na pódiích v okolí Kolína však mohl Telegraf úspěšné kapele směle konkurovat.

Hejtmanka středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová na otevření Veigertovského domu v Kolíně.
Hejtmanka bude ve středu celý den úřadovat v Kolíně

Na Kolínsku snad není člověka, který by neznal songy kapely Telegraf. Zpívá si je už třetí generace rockerů a písničky jako Karin, Legenda nebo Nezapomeň rozhodně nepatří do starého železa, stejně jako dnes už čtyřicetiletá banda nadšených potulných hráčů, která si původně chtěla říkat Elastic. Tehdejší vrchnost však viděla v názvu podobnost se slavnými The Plastic People of the Universe. Nakonec tedy vznikl, shodou několika náhod, název Telegraf a s ním kapela brázdí pódia, nejen na Kolínsku a Nymbursku, už čtyři desítky let.

Letošní rok je tedy celý ve znamení velkých oslav. Nedávno kapela vydala knihu, která je společným dílem novináře a fotografa Zdeňka Hejduka a lídra kapely Petra Bašuse.

Křest knihy se odehrál nejprve v kolínském Městském společenském domě a později na pečecké akci Jede, jede Mašinka, kde se sešlo také několik bývalých členů kapely Telegraf.

Na jednom pódiu tak například stáli všichni tři bubeníci kapely a některé songy zazpívali bývalí členové kapely Ondra Marek nebo Jiří Lacina. Došlo i na společnou píseň s hostem, kterým byla cimbálová muzika Žandár.

Památník bitvy u Kolína na Křečhoři.
Kolínsko si připomene výročí bitvy u Kolína