Mladí fotografové soutěžili ve dvou kategoriích první pro základní školy, druhá kategorie byla pro střední a vysoké školy. Na hodnocení se kromě kolínského fotografa Josefa Čáslavy a několika dalších porotců podílel také kolínský místostarosta Tomáš Růžička, pod jehož patronací se soutěž odehrála. Společně s Josefem Čáslavou vernisáž a předávání cen moderoval.

V první kategorii zvítězila Petra Pochová, která na snímku zachytila Srdeční záležitost, jak nazvala fotografii pro zadání Opravdové přátelství, což bylo tématem této kategorie.

Středoškolačka Barbora Andrlová odborné porotě učarovala fotografií Prostor. Tématem této kategorie totiž byly fotografie spadající pod název „Kolín tajemný". A zachytila zajímavý venkovní kout u chrámu svatého Bartoloměje.

Členem odborné poroty byl mimo jiné také známý kolínský fotograf Josef Čáslava. Zeptali jsme se ho, co říká na to, že mladí fotografové neprošli analogovou dobou. „Nemyslím, že to je nutně špatné. Mohou se více soustředit na tvorbu a neřešit technické záležitost," řekl. Kdo by podle něj chtěl, může se analogu věnovat a vytvořit si svůj rukopis.

Bartoloměj se fotí hodně, hledala jsem nový záběr

Studentka Odborné střední školy podnikatelské v Kolíně Barbora Andrlová zvítězila ve fotografické soutěži, kterou pořádala kolínská knihovna. U poroty zabodovala v kategorii pro střední a vysoké školy svojí fotografií s názvem Prostor.

Jak řekla, fotografie vznikla při procházce městem, kam se třída vydala pod dohledem zkušeného kolínského fotografa a pedagoga Josefa Čáslavy. „Řekl nám, že bychom něco mohli vyfotit do soutěže. Původně jsem měla v plánu, že do Kolína pojedu až po setmění. Pak mě ale napadlo vyfotit mříže," řekla studentka Barbora Andrlová.

Bartoloměje fotí všichni, takže bylo potřeba najít jiný záběr, podotkla. „Fotí se vše kolem něj, sochy, chrliče a podobně. Řekla jsem si, že tento kout s mřížemi bude zajímavější, protože málokdo bude vědět, kde to je," vysvětlila, jak se snímek zrodil.

Co se týká fotografování, zatím nemá vyhraněný žánr, který by ji bavil nejvíce. „Víceméně mě baví všechno, co děláme ve škole. Nevyhranila jsem se do jednoho směru, kterému bych se chtěla věnovat – třeba jenom portrétům, nebo krajině, to ne," řekla. Stejně tak ji baví jak práce v ateliéru, tak reportážní fotografie.

A na co se teď aktuálně chystá? „Na závěrečnou práci budu zkoušet kolorování fotografií, do kterých můžeme kreslit cokoliv. Vybrala jsem si motivy aktů, které dokolorujeme a přidáme různé předměty, jako šátky a podobně," nastínila mladá fotografka.