Nejen muzikanti, ale i politici a zástupci dalších zainteresovaných se sešli na pietním aktu u hrobu kapelníka a dirigenta Františka Kmocha na kolínském hřbitově. Kytice či věnce na místo jeho posledního odpočinku postupně položili senátor Pavel Kárník, poslankyně Věra Kovářová, kompletní vedení města Kolína Michael Kašpar, Iveta Mikšíková a Michal Najbrt, vedoucí celou akci pořádajícího Odboru školství, kultury a sportu Městského úřadu Petr Kesner s referentkou Jitkou Hermovou, zastupitel Tomáš Růžička, ředitel kolínské základní umělecké školy nesoucí také Kmochovo jméno Michal Dubnický se svojí zástupkyní Irenou Svobodovou, Hana Zrůstová, dlouholetá jednatelka Klubu přátel Františka Kmocha společně s hudebnicí a členkou výboru tohoto spolku Danou Kašparovou, dirigent Městské hudby Františka Kmocha Miloslav Bulín s flétnistkou Janou Havlíkovou, zástupci baráčníků, sokolů a skautů.

Z tanečního večera Gina Bellydance Studia.
OBRAZEM: Gina Bellydance Studio uspořádalo taneční večer

O hodinu později se všichni opět sešli u kolínské sokolovny, kde z jejího okna promluvil současný starosta kolínských sokolů Václav Bareš, ten městský pak připnul na sokolský prapor novou stuhu a celý průvod se za hudebního doprovodu a s tančícími mažoretkami vydal k radnici. „Je to dnes přesně na den, a byla tehdy také neděle, kdy tehdejší sokolská kapela řízená Františkem Kmochem poprvé veřejně vystoupila,“ připomněl starosta města Michael Kašpar.

Kapela zahrála, mažoretky Srdíčko zatančily, všichni se společně na památku této chvíle vyfotili a po pár hodinách pauzy se opět setkali v zaplněném Městském divadle, kde se odehrál slavnostní koncert. V něm úvod i závěr patřily pochopitelně Františku Kmochovi, kdy zazněly jeho skladby Lví silou, Serenáda pro flétnu a lesní roh, Píseň o vlasti, Na motoru a pochopitelně na úplný konec neoficiální kolínská hymna Kolíne, Kolíne.

Staročeské máje v Poříčanech.
PODÍVEJTE SE: V Poříčanech uspořádali staročeské máje a vztyčili krále

Do programu mezi tím se vešel rozdílný repertoár sahající od skladby The Rock ze stejnojmenného filmu přes Ukvalské písně Leoše Janáčka až po populární píseň z večerníčku Krkonošské pohádky. Zpívali Jana Veberová a Ondřej Benek, velebnost několika skladbám dodal Pěvecký sbor gymnázia a SOŠPg Čáslav se sbormistryní Janou Vrňákovou, jeho členka Elen Ščerbová si zazpívala i sólově. Řídil pochopitelně současný dirigent Miloslav Bulín, který většinu skladeb i aranžérsky upravil, sólově se blýskli Jana Havlíková a Jana Kampová, civilně, ale přesto zajímavě moderoval Jan Navrátil.

V úvodu koncertu byli odměněni bývalí členové orchestru či ti šířící v minulosti i současnosti jeho slávu.