Po závěrečných titulcích přišli na pódium scénárista a režisér v jedné osobě a tvůrce mimo jiné i oblíbené komedie Ženy v běhu Martin Horský a producent Tomáš Hoffman. „Film jsme natočili vloni v létě za dvacet dní, ale byly to dny opravdu hektické,“ odpověděl režisér na úplně první otázku z publika.

Samozřejmě, že diváky zajímalo i tradičně náročné natáčení se zvířaty, v tomto případě se dvěma psy a dětmi z mateřské školy. „Hlavního dětského představitele jsme hledali přes asociaci ředitelů mateřských škol, nakonec jsme vybírali z tří set padesáti dětí a Janda Čadil byl nakonec nejlepší, úplně bezprostřední a totální neherec. Nebál bych se ho přirovnat k Tomášovi Holému,“ prozradil Martin Horský.

Film líčící s perfektně napsanými humornými dialogy lásku všech generací, počínaje právě dětmi ve školce, přes jejich rodiče až po seniory v důchodovém věku, se může pyšnit perfektním obsazením. Kromě třeba Bolka Polívky, Elišky Balzerové, Jany Pidrmanové, Vladimíra Polívky a mnoha dalších se i v těch nejmenších rolích mihnou tuzemské filmové hvězdy.

Z vernisáže výstavy fotografií Reného Hraly nazvané Jedním okem ve Studiové scéně Pod točnou v Městském divadle v Kolíně.
OBRAZEM: Fotograf René Hrala zaplnil galerii Pod točnou metafyzickými snímky

„Obsazení musí fungovat jednotlivě, v párech i jako skupina, a navíc všechno dohromady,“ upozornil produkční Tomáš Hoffman, který zároveň přiznal, jak se daří filmové celebrity i na štěky získávat: „Oni nám důvěřují a vědí, co děláme. Herci si přečtou scénář, ten je případně osloví a z něj zjistí, že žádná role není malá, což v tomto případě dokládá i účast Hynka Čermáka.“

Herec proslavený mimo jiné coby hrdina tuzemských televizních detektivek se ve snímku mihl jen na pár vteřin, ale zato v zásadní roli. Diváci v kolínském kině se dále ptali i na odbourávání herců na place, spotřebu buřtů – utopenců, což je v tomto případě hodně rozhodující rekvizita či natáčení s plemenem psů basset.

„Všichni nás od nich zrazovali, ale nedali jsme si říct a myslím, že to vyšlo. Navíc jsme měli štěstí na chovatelku, která má tři psy a dva si ve filmu zahráli. Každý je jinak barevný, takže i odlišitelný. A ve finále byli dojemní i komičtí,“ pobavil Hoffman.

Danny Handley v kolínském Scapinu.
FOTO: Divadelním klubem zněla hudba šedesátých let, Animals to ale nebyli

Dotazy směřovaly i k hledání sponzorů filmu, a především pak v závěru besedy k otevřenému konci filmového taháku Ženy v běhu. Režisér vylíčil, jak se úplný závěr nakonec natočil i to, že pokračování nechystá. „Film se povedl a nechci ho nijak zkazit,“ řekl.

Milý snímek s opravdu špičkovým hereckým obsazením promítá kolínské kino nejen do konce měsíce, ale i v začátku toho příštího.