Od 20 hodin v Loděnici vystoupí skupiny Daniels, Horizont, Aberace, Country Jo, EX 2, EX 05-Sada, Artes a především EX 05. Právě pod tímto názvem kapela nabrala největšího rozmachu. Vystoupí celkem 26 hudebníků, zazní 65 skladeb, z toho 28 převzatých, zbytek z vlastní tvorby,

Počátky EX 05 sahají do roku 1973, kdy Jiří Rákosník a Milan Frumar založili skupinu Daniels, poté vznikla Aberace a už následovalo EX 05. U zrodu Daniels stáli i Eduard Turczyn a František Stárek. Ti by se měli na pódiu objevit. Stejně tak i všichni členové EX 05 z nejslavnější sestavy z počátků – Rákosník, Frumar, Zdeněk Sehyl a Milan Libich, který hraje v kapele Viléma Čoka.

EX 05.
EX 05: scházeli se v podzemí a zakončí to v Loděnici

„Myšlenka na koncert vznikla o předloňských Vánocích, kdy jsem se s provozovatelem Loděnice Sejkorou o nápadu bavil. Vloni ale už nebyl termín a nebyl čas svolat všechny hudebníky. Proto jsme rezervovali 16. červen. Vloni jsem to kolem svých šedesátin naznačil Milanovi Frumarovi a společně jsme začali vše připravovat,“ uvedl Jiří Rákosník.

„Byl to obrovský kus práce všechny sehnat, dát do kupy, měli jsme zhruba deset zkoušek. Daniels se sešli dvakrát, Horizont třikrát a EX v různých sestavách jen několikrát. Celkem to bylo přes čtyřicet hodin zkoušek,“ podotkl Milan Frumar. Na zkouškách se prý vypilo 40 litrů bílého vína, 35 piv a 20 litrů perlivé vody.

Do Loděnice se chystá spousta fanoušků. „Na tuhle kapelu jsem chodil dlouhé roky. My s nimi prostě žili. Na tenhle večer se těším od chvíle, kdy jsem se o něm dozvěděl,“ říká pětapadesátiletý Petr Koutský z Mladé Boleslavi.

11. Dobový letecký den v Mladé Boleslavi.
Letecký den odstartuje již v sobotu
Zdroj: Youtube