Kulturní večer, který se tam v úterý konal, byl pololetním vystoupením literárně dramatického oboru českobrodské Základní umělecké školy. „Měli jsme tady ale i hosty - Julii Vosáhlovou, pana učitele Drahotu a vystoupení tanečního oboru paní učitelky Petráskové,“ vyjmenovala Kristýna Kosová.

Na jevišti se odehrála i nefalšovaná sněhová bitva. „Nejmladší děti sehrály dílo Ve sněhu,“ prozradila Kosová.

Mezi jednotlivými vystoupeními ale převažovala recitace, zejména pak díla od Jiřího Suchého. „Celý náš soubor ho má rád, protože má výborné texty a perfektně se recituje,“ prozradila Bára Šaldová, která si k recitaci vybrala část povídky Z deníku praktické dívky Zuzany, právě od Jiřího Suchého.

Sama recitátorka pak přiblížila děj recitované povídky ze sbírky Sto povídek aneb nesplněný plán „Je to o studentce, ve které se profesor snaží probudit zájem o poezii, podobně jako je tomu i dnes v mnohých školách,“ prozradila Šaldová.

Povídku jí prý doporučila její učitelka. „Když jsem tento text četla poprvé, tak se mi strašně zalíbil, už kvůli té pointě,“ vyzdvihla, co ji zaujalo, Bára Šaldová. Že by to byl obraz z jejího života? „To určitě ne,“ zasmála se.

Její životní příběh ale bude soutěžit v krajském kole Národní soutěže literárně dramatických oborů. „Je to část, do které se posílají autorské texty samotní žáci,“ prozradila její učitelka Kristýna Kosová. „Tento text jsem psala v ne moc dobré životní situaci, byl to takový výlev,“ přiblížila svůj soutěžní text Bára Šaldová. Vedle ní budou v krajském kole soutěžit také Pavel Fuchs a Alena Horáčková.

Okresního kola Národního soutěže, tentokrát ale dramatické části, se zúčastní i další žáci a studenti literárně dramatického oboru českobrodské ZUŠ. Na okresním kole v Pečkách tak nebude chybět Kristýna Štefanicová, Dominika Brožková, Alena Horáčková nebo Petr Batelka.

Martin Šnajdr