Maso se v polévkách uplatňovalo až v pozdější době. Takovým polévkám se říkalo léčivé, protože se používaly hlavně jako lék pro nemocné. Známou a jednoduchou českou polévkou byl oukrop – krajíc chleba potřený česnekem se solí, přelitý vařící vodou s kmínem a omaštěný husím nebo vepřovým sádlem.

V kuchařkách z 19. století lze najít polévky masité a postní. Postní byly pouze z ryb nebo hrachu. Dále se do polévek využívalo pivo, víno, smetana a žloutky.

Bramboračka nejoblíbenější

A jaká je tedy naše národní polévka? V dnešní době se za ni dá považovat česká bramboračka, která se v našem jídelníčku objevuje v různých variacích. Jako další lze označit kulajdu, kyselo, zelňačku a oukrop.

Zkuste pohostit rodinu nebo své přátele tradiční bramboračkou ve vydlabaném žitném chlebu nebo celzrnném bochánku – nabídnete jim chutné a výživné jídlo a sklidíte obdiv za svůj kulinářský um. Nebo vyzkoušejte jinou bramborovou variaci:

Jemný bramborový krém

Uvařené brambory ve slupce, cibule, šafrán, rozpuštěné máslo, zeleninový vývar, smetana, citron, mletý pepř, sůl

Nakrájené brambory orestujeme na rozpuštěném másle a na cibulce. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu, přidáme šafrán, sůl, pepř a vaříme asi pět minut. Poté polévku rozmixujeme, přidáme smetanu a buď svaříme, nebo naředíme (polévka má mít krémovou konzistenci). Na závěr zjemníme zbytkem smetany (už nevaříme) a podle chuti přidáme citronovou šťávu.